Druhý ročník kulinárskeho podujatia Deň obcí Pravňanskej doliny sa uskutočnil v sobotu 20. septembra 2014 v Nitrianskom Pravne. Už dopoludnia sa priestorom šírili vône tradičných jedál z členských obcí Občianskeho združenia Hornonitrie, ktoré podujatie organizovalo. Nitrianske Pravno, Kľačno, Malinová, Tužina, Pravenec, Poluvsie, Poruba, Chvojnica sa predstavili nielen dobrotami, ale ich spevácke skupiny účinkovali aj v kultúrnom programe.
„Som rád, že už po druhý raz môžem ochutnať chutné jedlá, ktoré reprezentujú vaše obce. Z minulého roka si pamätám „gajdlanské jepo“, teda tradičné jedlo Kľačna, z minulosti nazývaného Gajdel. Ide o fazuľovú polievku so zemiakovou plackou, ktorú som skúsil minulý rok. Náš kraj je krajom tisíc chutí a o tom, že naozaj chutí, svedčí i to, že sa konajú takéto akcie. V máji 2014 na výstave Region Tour sme začali kampaň – „TSK – chuťovka pre turistov“ – s cieľom zozbierať a oprášiť tradičné recepty z regiónu a vytvoriť regionálnu kuchárku. Obyvatelia kraja mohli zasielať recepty na regionálne špeciality do 16. júla 2014. Ak ste to nestihli, môžete tak spraviť ešte aj teraz, lebo z toho, čo som tu mal možnosť ochutnať mi je jasné, že máte čo ponúknuť,“ prihovoril sa prítomným trenčiansky župan, ktorý sa podujatia zúčastnil spolu s poslancami Zastupiteľstva Trenčianskeho samosprávneho kraja Katarínou Macháčkovou a Jozefom Stopkom.
Trenčianska župa prispela na organizovanie podujatia sumou 1 000 eur.
„Keďže sa prvý ročník tohto podujatia minulý rok ujal, rozhodli sme sa pokračovať v tejto tradícii. Ďakujem župe za finančný príspevok a všetkým prajem príjemné popoludnie,“ uviedol starosta obce Kľačno a predseda OZ Hornonitrie Jozef Vrábeľ.
Na Dni obcí Pravňanskej doliny ste mohli ochutnať poluvskú kapustnicu, mrežovník z Tužiny či strapačky z Malinovej.