Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Festival MYJAVA 2010

Už o pár dní sa otvoria brány jedného z troch najväčších a najvýznamnejších slovenských folklórnych festivalov – MYJAVA 2010, usporadúvaného s finančnou podporou Ministerstva kultúry SR. Program 51. ročníka medzinárodného folklórneho festivalu sa začne vo štvrtok 17. 6. 2010 pásmom zahraničných folklórnych súborov v Kultúrnom dome Samka Dudíka s názvom „Veľký svet malým ľuďom“, určenom pre žiakov základných a stredných škôl. Oficiálne otvorenie 4-dňového podujatia spojené s odovzdávaním festivalových cien je naplánované na piatok 18. 6. 2010 o 20.00 hod. v amfiteátri Trnovce. Ceremoniál bude v réžií troch domácich súborov – Kopaničiar, Kopa a Kýčer, ktoré zhodou okolností oslavujú v tomto roku svoje okrúhle jubileá.

Organizátori pôvodne počítali s účasťou účinkujúcich z celého Slovenska, Českej republiky, Maďarska, Ukrajiny, Španielska, Turecka a Južnej Kórey. K dnešnému dňu sa však zoznam zahraničných účastníkov zmenil a súbory z Ukrajiny a Španielska na Myjavu nepricestujú. Nahradí ich však exotické folklórne teleso z Kapverdských ostrovov. Táto krajina sa na Slovensku so svojou domácou kultúrou v rámci podujatí zameraných na tradičné ľudové umenie predstaví vôbec po prvý krát a po Myjave pôjde aj na festival do moravskej Strážnice.

Celkovo festival navštívi viac ako 1500 účinkujúcich, ktorí pred divákmi vystúpia v asi štyridsiatich scénických a nescénických programoch. Tie sa budú konať v amfiteátri Trnovce, štylizovanom kopaničiarskom mestečku MY-A-VY, na myjavskom námestí, v Múzeu SNR a v Gazdovskom dvore v miestnej časti Turá Lúka. O špičkovej úrovni festivalu po stránke programovej i organizačnej svedčí jeho prijatie za člena celosvetovej folkloristickej organizácie C.I.O.F.F. (Conseil International des Organisations de Festivals de Folklore et d'Arts) pôsobiacej pod UNESCOM, ktorým je Myjava od roku 1999.

Po pozitívnych skúsenostiach z minuloročného jubilejného festivalu usporiadatelia pripravili pre návštevníkov aj mimoriadne jazdy historických vlakov – Folklórnu parojazdu. Tie sú výsledkom realizácie projektu cezhraničnej spolupráce s názvom „Zvýšenie atraktivity prihraničného regiónu spojazdnením historického vlaku“ podporeného z fondov EÚ. Mimoriadny vlak na čele s parným rušňom 464.001 prezývaným „Ušatá“ z Prievidzského parostrojného spolku bude jazdiť od piatka 18. do nedele 20. 6. 2010. Každý deň urobí jednu jazdu v úseku trate Stará Turá – Veselí nad Moravou a späť a ľudia môžu vlak využiť ako štýlovú dopravu na festival alebo z neho. Navyše organizátori pokračujú v úspešnej spolupráci so Železničnou spoločnosťou Slovensko – ZSSK a tí, ktorí sa po dodržaní stanovených podmienok preukážu pri vstupe do areálu platnými cestovnými lístkami a železničnými preukazmi, budú mať nárok na zľavnené vstupné. Zľava v sobotu 19. 6. 2010 tak bude napríklad až 4,- € na osobu.

Jazdiť bude aj „Myjavský expres“ – dva turistické vláčiky zabezpečujúce kyvadlovú dopravu návštevníkov medzi festivalovým areálom, centrom mesta a miestnou časťou Turá Lúka, v ktorých sa cestujúci zo zvukových nahrávok dozvedia aj zaujímavé informácie o myjavskom regióne, folklórnych tradíciách a histórií festivalu.

Prípravy celého podujatia aktuálne finišujú a v hlavnom dejisku festivalu – PKO Trnovce vládne čulý stavebný ruch. Mesto Myjava tu stále odstraňuje následky povodní, ktoré región zasiahli koncom mája tri krát a robí opatrenia, aby v prípade ďalších prívalových zrážok počas búrok neboli amfiteáter a jeho návštevníci ohrození. Do budúceho týždňa bude už všetko pripravené na stavanie kulís, montáž zvukovej techniky a osvetlenia.

Festival neohrozuje ani hospodárska kríza, kvôli ktorej Mesto Myjava prijalo v minulosti už dva balíčky úsporných opatrení. Jeho príprave výrazne pomohla aj finančná injekcia spoločnosti Západoslovenská energetika, ktorá je generálnym sponzorom tohto ročníka festivalu.

V prípade dobrého počasia organizátori očakávajú návštevnosť okolo 10 000 – 12 000 ľudí denne. Pre návštevníkov budú pripravené záchytné parkoviská pri trnovskom areáli i nenáročné ubytovanie v mestskej športovej hale so sociálnym zázemím.

Festival organizuje Mesto Myjava v spolupráci s Trenčianskym samosprávnym krajom, Centrom tradičnej kultúry v Myjave a SNM – Múzeom SNR. Viac informácií o festivale nájdete na www.myjava.sk v sekcii hlavného menu MFF MYJAVA 2010.

51. Medzinárodný folklórny festival Myjava 2010

Termín:
17.6.2010 - 20.6.2010
Miesto konania:
amfiteáter Trnovce, Mesto Myjava, Gazdovský dvor v Turej Lúke
Zabezpečuje:
Mesto Myjava, Centrum tradičnej kultúry v Myjave, SNM - Múzeum SNR v Myjave
Organizátor:
Mesto Myjava, Trenčiansky samosprávny kraj, Centrum tradičnej kultúry v Myjave, SNM - Múzeum SNR v Myjave
Program:
Pdf na stiahnutie. (PDF 677 KB)

Plagát:

Plagát Festival Myjava 2010
Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK