Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj
  • Hlavná stránka
  • Mapa stránok
  • Otázky a odpovede
  • Kontakt

Mijafské hrtánki

Centrum tradičnej kultúry v Myjave, v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja, usporiadalo  22. marca 2016 v Kultúrnom dome Samka Dudíka v Myjave podujatie venované tradičných myjavským obradovým cestovinám veľkonočného obdobia. Myjafské hrtánki si mohli záujemcovia vlastnoručne vyrobiť a dozvedieť sa zaujímavosti z ich histórie a tajomstvá výrobných postupov. 

Myjavské hrtánki vychádzajú z tradícií pytlikárskych rodín a ich pôvod siaha do obdobia rozmachu tkania – tkáčskeho a pytlikárskeho remesla. Práve pytlikárskym plátenkom (sitami pre mlyny) bola Myjava známa po celom Rakúsko-Uhorsku. Pri tkaní sa však opotrebovávala jedna z dôležitých častí tkáčskeho stavu – paprstek, pomocou ktorého tkáč vytváral osnovu. Keďže v minulosti nič nevyšlo nazmar, ženy pytlikárov využívali kratšie narezané časti paprstkov ako formy na výrobu cestovín – hrtánkov, ktoré tvarom pripomínali hrtan.  Pani majstrové ich pred sviatkami a významnými životnými udalosťami pripravovali naraz aj z 20 vajec a roznášali ich ako poctu svojim známym a ľuďom, ktorých si vážili. Vyvarené cestoviny sa jedli v morčacej alebo slepačej polievke.

Dodnes viacerí potomkovia pytlikárskych rodín udržiavajú túto tradíciu a počas podujatia mali návštevníci možnosť učiť sa priamo od vnučky známeho pytlikárskeho majstra. Pani Boženka Zemanová z Myjavy dodnes robí pred sviatkami množstvo hrtánkov pre rodinu a známych. Vďačne ukázala a naučila ženy aj deti pripravovať tieto obľúbené cestoviny a zasvätila ich do kuchárskych tajomstiev, ktoré sa odovzdávali z generácie na generáciu. Počas podujatia vládla príjemná pohodová atmosféra a pri práci sa nie len debatovalo, ale i pospievalo, ako kedysi. Každý účastník odchádzal s vlastnými vyrobenými hrtánkami do veľkonočnej morčacej, či slepačej polievky a mnohí aj s kúpenou formou na ich výrobu.

Veríme, že si tieto tradičné myjavské obradové cestoviny nájdu opäť svoje miesto v súčasnom regionálnom jedálničku. Lebo domáce cestoviny sú predsa len domáce... Dobrú chuť!

FOTO: CTK MYJAVA

 

autor: CTK v Myjave

Fotogaléria

Mijafské hrtánki - DSC_0025
Mijafské hrtánki - DSC_0034
Mijafské hrtánki - DSC_0040
Mijafské hrtánki - DSC_0056
Mijafské hrtánki - DSC_0073
Mijafské hrtánki - Hrtánky 2016 - plagát
Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK