Centrum tradičnej kultúry v Myjave, v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja, usporiadalo 22. marca 2016 v Kultúrnom dome Samka Dudíka v Myjave podujatie venované tradičných myjavským obradovým cestovinám veľkonočného obdobia. Myjafské hrtánki si mohli záujemcovia vlastnoručne vyrobiť a dozvedieť sa zaujímavosti z ich histórie a tajomstvá výrobných postupov.
Myjavské hrtánki vychádzajú z tradícií pytlikárskych rodín a ich pôvod siaha do obdobia rozmachu tkania – tkáčskeho a pytlikárskeho remesla. Práve pytlikárskym plátenkom (sitami pre mlyny) bola Myjava známa po celom Rakúsko-Uhorsku. Pri tkaní sa však opotrebovávala jedna z dôležitých častí tkáčskeho stavu – paprstek, pomocou ktorého tkáč vytváral osnovu. Keďže v minulosti nič nevyšlo nazmar, ženy pytlikárov využívali kratšie narezané časti paprstkov ako formy na výrobu cestovín – hrtánkov, ktoré tvarom pripomínali hrtan. Pani majstrové ich pred sviatkami a významnými životnými udalosťami pripravovali naraz aj z 20 vajec a roznášali ich ako poctu svojim známym a ľuďom, ktorých si vážili. Vyvarené cestoviny sa jedli v morčacej alebo slepačej polievke.
Dodnes viacerí potomkovia pytlikárskych rodín udržiavajú túto tradíciu a počas podujatia mali návštevníci možnosť učiť sa priamo od vnučky známeho pytlikárskeho majstra. Pani Boženka Zemanová z Myjavy dodnes robí pred sviatkami množstvo hrtánkov pre rodinu a známych. Vďačne ukázala a naučila ženy aj deti pripravovať tieto obľúbené cestoviny a zasvätila ich do kuchárskych tajomstiev, ktoré sa odovzdávali z generácie na generáciu. Počas podujatia vládla príjemná pohodová atmosféra a pri práci sa nie len debatovalo, ale i pospievalo, ako kedysi. Každý účastník odchádzal s vlastnými vyrobenými hrtánkami do veľkonočnej morčacej, či slepačej polievky a mnohí aj s kúpenou formou na ich výrobu.
Veríme, že si tieto tradičné myjavské obradové cestoviny nájdu opäť svoje miesto v súčasnom regionálnom jedálničku. Lebo domáce cestoviny sú predsa len domáce... Dobrú chuť!
FOTO: CTK MYJAVA