Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Mimoriadna zmena cestovného poriadku od 1.5.2011

Od nedele 1. mája 2011 začne platiť mimoriadna zmena cestovného poriadku Železníc Slovenskej republiky. Prináša zásadné a rozsiahle zmeny spôsobené redukciou vlakov osobnej dopravy.

mimoriadna zmena

Redukcia železničnej osobnej dopravy bola spôsobená znížením o 5 % rozsahu objednaných dopravných výkonov vo verejnom záujme zo strany Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Slovenskej republiky (MDVRR SR). A to v zmysle §46, odseku 13, zákona č. 514/2009 Z. z. o doprave na dráhach v znení neskorších predpisov, kedy je v roku 2010 a 2011 objednávateľom MDVRR SR. Monopolný dopravca Železničná spoločnosť Slovensko a.s. (ZSSK) bol týmto krokom prinútený navrhnúť niektoré železničné spoje na zrušenie alebo s kalendárnym obmedzením.

Vzhľadom na tento stav, kedy svojím postupom MDVRR SR vážne ohrozilo základnú dopravnú obslužnosť územia Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) a neakceptovali pripomienky jednotlivých územných samospráv, TSK vykonal tieto opatrenia, aby nedošlo k zrušeniu železničnej osobnej dopravy:

  1. Vyjadril zásadný nesúhlas k zrušeniu osobnej železničnej dopravy tam, kde neexistuje alternatívne železničné alebo autobusové spojenie (geografická a časová rovina),
  2. Vykonal viaceré pracovné rokovania a prerokovania návrhov ZSSK,
  3. Vykonal prieskum frekvencie cestujúcich na trati Trenčianska Teplá – Horné Srnie – Vlársky průsmyk a späť (v prílohe je pôvodný návrh ZSSK a druhá príloha predstavuje konečný cestovný poriadok navrhnutý TSK),
  4. Vďaka nesúhlasu TSK prišlo k dohode o zachovaní železničnej osobnej dopravy na úsekoch:
    • Prievidza – Handlová,
    • Prievidza – Nitrianske Pravno,
    • Trenčín – Chynorany,
    • Nové Mesto nad Váhom – Vrbovce,
    • Trenčianska Teplá – Horné Srnie – Vlársky průsmyk,
  5. Napriek spomínanému nesúhlasu TSK, na trase Púchov – Horní Lideč ZSSK zruší štyri vlaky, čo znemožní dopravu občanov z obce Lysá pod Makytou, časť Strelenka. TSK zareagoval a existujúci spoj prímestskej autobusovej dopravy bude zachádzať do tejto oblasti. Ročný náklad TSK na túto zachádzku bude 7110,- Eur (bez odpisov).

Celkovo je na území TSK zrušených 47 (70) vlakov (pôvodný návrh bol 121 vlakov) a so zmenou kalendárneho obmedzenia alebo skrátenia trasy je to 47 vlakov. Pre osobnú dopravu na trase Trenčianska Teplá - Trenčianske Teplice je upravený cestovný poriadok.

TSK nie je gestorom zrušenia osobnej železničnej dopravy a spomínanými krokmi pomáha svojím občanom, aby neprišli o základnú dopravnú obslužnosť v zmysle zákona o cestnej doprave na ktorú majú nárok.

Cestovné poriadky ŽSR 2010/2011 so zapracovanou mimoriadnou zmenou platnou od 1.5.2011 pre územie Trenčianskeho kraja nájdete tu.

Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK