Nový spustený projekt s názvom School Food Climate Challenge, financovaný v rámci programu Erasmus+, vytvorí vzdelávacie digitálne nástroje pre pedagógov, aby mohli inšpirovať študentov stať sa skutočnými tvorcami zmien v našom prechode na udržateľný potravinový systém v Európe.
Projekt odštartoval v septembri a potrvá do augusta 2024. Jeho cieľom je inšpirovať a zapojiť mladých ľudí, aby sa stali skutočnými tvorcami zmien pri prechode na udržateľný potravinový systém v Európe.
Na realizácii projektu sa bude podielať šesť partnerov z troch krajín:
- Skutečně zdravá škola, z.s. (ČR),
- Skutočně zdravá škola (SR),
- Danachda - Bildung fur nachhaltigkeit (RAK)
- Eko gymnázium Brno o.p.s. (ČR)
- Stredná odborná škola obchodu a služieb, Trenčín (SR)
- VBS Schönborngasse Viedeň (RAK).
Stratégia EÚ Z farmy na stôl bude slúžiť ako akčný plán projektu. Ako kľúčový nástroj na zmenu boli vybrané potraviny a aspekty súvisiace s potravinami, pretože kríza klímy, biodiverzity, zdravie a sociálna kríza, ktorým dnes naša planéta čelí, sú vzájomne hlboko prepojené a udržateľné potravinové systémy môžu priniesť prospech všetkým štyrom oblastiam. Stratégia Z farmy na stôl je jadrom európskej Zelenej dohody. Komplexne sa zaoberá výzvami udržateľných potravinových systémov a uznáva neoddeliteľné väzby medzi zdravými ľuďmi, zdravou spoločnosťou a zdravou planétou. Stratégia je tiež ústredným bodom programu Komisie na dosiahnutie Cieľov trvalo udržateľného rozvoja Organizácie Spojených národov.
Aktivity projektu budú zamerané na školy, konkrétne na učiteľov a študentov (14-18 rokov) stredných škôl v Českej republike, na Slovensku a v Rakúsku. V rámci projektu bude vytvorená online platforma pre zdieľanie vzdelávacích a školiacich zdrojov pre učiteľov, ktorá poskytne znalosti o stratégii Z farmy na stôl a nástroje pre rozvoj ich zručností a kompetencií k aktívnemu hľadaniu miestnych riešení pre udržateľnosť nášho potravinového systému.
Kľúčovou aktivitou bude výzva Young Food ChangeMakers Challenge – výzva na akciu pre školy a študentov, aby vo svojej školskej komunite naplánovali a realizovali projekty, ktoré by nejakým spôsobom riešili najväčšie potravinové problémy súčasnosti a pomohli tak dosiahnuť jednu z priorít stratégie Z farmy na stôl.
Zdroj: Ing. Jana Švedová, SOŠ obchodu a služieb Trenčín