Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Projekt School Food Climate Challenge

Nový spustený projekt s názvom School Food Climate Challenge, financovaný v rámci programu Erasmus+, vytvorí vzdelávacie digitálne nástroje pre pedagógov, aby mohli inšpirovať študentov stať sa skutočnými tvorcami zmien v našom prechode na udržateľný potravinový systém v Európe.

Projekt odštartoval v septembri a potrvá do augusta 2024. Jeho cieľom je  inšpirovať a zapojiť mladých ľudí, aby sa stali skutočnými tvorcami zmien pri prechode na udržateľný potravinový systém v Európe.

Na realizácii projektu sa bude podielať šesť partnerov z troch krajín:

  • Skutečně zdravá škola, z.s. (ČR),
  • Skutočně zdravá škola (SR),
  • Danachda - Bildung fur nachhaltigkeit (RAK)
  • Eko gymnázium Brno o.p.s. (ČR)
  • Stredná odborná škola obchodu a služieb, Trenčín (SR)
  • VBS Schönborngasse Viedeň (RAK).

Stratégia EÚ Z farmy na stôl bude slúžiť ako akčný plán projektu. Ako kľúčový nástroj na zmenu boli vybrané potraviny a aspekty súvisiace s potravinami, pretože kríza klímy, biodiverzity, zdravie a sociálna kríza, ktorým dnes naša planéta čelí, sú vzájomne hlboko prepojené a udržateľné potravinové systémy môžu priniesť prospech všetkým štyrom oblastiam. Stratégia Z farmy na stôl je jadrom európskej Zelenej dohody. Komplexne sa zaoberá výzvami udržateľných potravinových systémov a uznáva neoddeliteľné väzby medzi zdravými ľuďmi, zdravou spoločnosťou a zdravou planétou. Stratégia je tiež ústredným bodom programu Komisie na dosiahnutie Cieľov trvalo udržateľného rozvoja Organizácie Spojených národov.

Aktivity projektu budú zamerané na školy, konkrétne na učiteľov a študentov (14-18 rokov) stredných škôl v Českej republike, na Slovensku a v Rakúsku. V rámci projektu bude vytvorená online platforma pre zdieľanie vzdelávacích a školiacich zdrojov pre učiteľov, ktorá poskytne znalosti o stratégii Z farmy na stôl a nástroje pre rozvoj ich zručností a kompetencií k aktívnemu hľadaniu miestnych riešení pre udržateľnosť nášho potravinového systému.

Kľúčovou aktivitou bude výzva Young Food ChangeMakers Challenge – výzva na akciu pre školy a študentov, aby vo svojej školskej komunite naplánovali a realizovali projekty, ktoré by nejakým spôsobom riešili najväčšie potravinové problémy súčasnosti a pomohli tak dosiahnuť jednu z priorít stratégie Z farmy na stôl.

Zdroj: Ing. Jana Švedová, SOŠ obchodu a služieb Trenčín

autor: mp
Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK