Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj
Otočte mobil pre plnohodnotnú verziu webu

Projekt School Food Climate Challenge

Nový spustený projekt s názvom School Food Climate Challenge, financovaný v rámci programu Erasmus+, vytvorí vzdelávacie digitálne nástroje pre pedagógov, aby mohli inšpirovať študentov stať sa skutočnými tvorcami zmien v našom prechode na udržateľný potravinový systém v Európe.

Projekt odštartoval v septembri a potrvá do augusta 2024. Jeho cieľom je  inšpirovať a zapojiť mladých ľudí, aby sa stali skutočnými tvorcami zmien pri prechode na udržateľný potravinový systém v Európe.

Na realizácii projektu sa bude podielať šesť partnerov z troch krajín:

  • Skutečně zdravá škola, z.s. (ČR),
  • Skutočně zdravá škola (SR),
  • Danachda - Bildung fur nachhaltigkeit (RAK)
  • Eko gymnázium Brno o.p.s. (ČR)
  • Stredná odborná škola obchodu a služieb, Trenčín (SR)
  • VBS Schönborngasse Viedeň (RAK).

Stratégia EÚ Z farmy na stôl bude slúžiť ako akčný plán projektu. Ako kľúčový nástroj na zmenu boli vybrané potraviny a aspekty súvisiace s potravinami, pretože kríza klímy, biodiverzity, zdravie a sociálna kríza, ktorým dnes naša planéta čelí, sú vzájomne hlboko prepojené a udržateľné potravinové systémy môžu priniesť prospech všetkým štyrom oblastiam. Stratégia Z farmy na stôl je jadrom európskej Zelenej dohody. Komplexne sa zaoberá výzvami udržateľných potravinových systémov a uznáva neoddeliteľné väzby medzi zdravými ľuďmi, zdravou spoločnosťou a zdravou planétou. Stratégia je tiež ústredným bodom programu Komisie na dosiahnutie Cieľov trvalo udržateľného rozvoja Organizácie Spojených národov.

Aktivity projektu budú zamerané na školy, konkrétne na učiteľov a študentov (14-18 rokov) stredných škôl v Českej republike, na Slovensku a v Rakúsku. V rámci projektu bude vytvorená online platforma pre zdieľanie vzdelávacích a školiacich zdrojov pre učiteľov, ktorá poskytne znalosti o stratégii Z farmy na stôl a nástroje pre rozvoj ich zručností a kompetencií k aktívnemu hľadaniu miestnych riešení pre udržateľnosť nášho potravinového systému.

Kľúčovou aktivitou bude výzva Young Food ChangeMakers Challenge – výzva na akciu pre školy a študentov, aby vo svojej školskej komunite naplánovali a realizovali projekty, ktoré by nejakým spôsobom riešili najväčšie potravinové problémy súčasnosti a pomohli tak dosiahnuť jednu z priorít stratégie Z farmy na stôl.

Zdroj: Ing. Jana Švedová, SOŠ obchodu a služieb Trenčín

autor: mp
Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK