Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Salaš v Pružine otvoril salašnícku sezónu

Ochutnávka tradičných slovenských špecialít, ukážka výroby májovej bryndze, výstava šúpolienok, prednáška o zdravých účinkoch bryndze, vystúpenia folklórnych súborov a operných umelcov – to všetko pripravili organizátori podujatia „Bačova cesta“ dňa 8. mája 2015 na salaši v Pružine, čím otvorili salašnícku sezónu.

Občianske združenie Bačova cesta združuje šesť salašov v Žilinskom kraji a dva v Trenčianskom kraji. Cieľom projektu je zviditeľniť salašnícke remeslo, priblížiť výrobu tradičnej bryndze, ovčích syrov a žinčice a zvýšiť konzumáciu jahňacieho a baranieho mäsa. Bohatú ochutnávku tradičných salašníckych špecialít pripravili aj pracovníci salaša v Pružine, členovia Občianskeho združenia Bačova cesta. „Ľudia môžu dnes u nás ochutnať tradičné bryndzové halušky, baraní guláš, zapojiť sa do súťaže v jedení bryndzových halušiek či v jedení bieleho syra,“ priblížila Oľga  Apoleníková, ktorá sa salašníctvu v Pružine venuje už 24 rokov.

Okrem ochutnávky tradičných špecialít si účastníci Bačovej cesty mohli v Pružine vyskúšať tradičné ľudové remeslá ako kováčstvo, pletenie košov z ratanovej liany tzv. pedigu, deti si mohli vyskúšať výrobu bábik zo šúpolia, či zapojiť sa do súťaže v maľovaní so žltou púpavou, zelenou trávou a hnedou hlinou.
Príjemnú atmosféru dotváral pestrý kultúrny program, vystúpenie dychovej hudby Lieskovanka či folklórneho súboru Dúbravček. Ozdobou podujatia boli operní speváci – Mária Porubčinová a Martin Babjak, ktorí za klavírneho doprovodu Daniela Buranovského potešili prítomných návštevníkov svojim umeleckým vystúpením.

Podporu salašníckemu remeslu vyjadril aj trenčiansky župan Jaroslav Baška, ktorý sa otvorenia salašníckej sezóny zúčastnil. „Krajská organizácia cestovného ruchu, ktorú sme len minulý týždeň oficiálne založili, bude brať salašníctvo ako jednu z možností rozvoja cestovného ruchu v Trenčianskom kraji. Pevne verím, že v ďalších rokoch pribudnú do Bačovej cesty aj ďalšie salaše v Trenčianskom kraji a vytvoríme pekný produkt, ktorý priláka ľudí a turistov zo zahraničia, “ konštatoval Jaroslav Baška.

Ovčiarstvo a salašníctvo podporuje aj mesto Považská Bystica. „Každý rok organizujeme podujatie „Zo salaša do mesta“, kde sa pani Apoleníková a salaš v Pružine prezentujú tými najlepšími výrobkami,“ povedal považskobystrický primátor Karol Janas.

Predseda Občianskeho združenia Bačova cesta Ľudovít Urbanovský vyjadril potešenie, že sa na salaši v Pružine zišlo veľké množstvo ľudí, ktorí oceňujú kvalitné slovenské výrobky. Zároveň vyjadril prianie, aby sa chov oviec ďalej rozvíjal. „ V súčasnosti na Slovensku chováme približne 600 tisíc oviec, v minulosti to boli 3 milióny oviec,“ uviedol Ľudovít Urbanovský. Ako znak vďaky za podporu salašníctva a prísľub ďalšej spolupráce podaroval trenčianskemu županovi vyšívanú košeľu s logom Bačovej cesty.

autor: EF

Fotogaléria

Salaš v pružine otvoril salašnícku sezónu - 1
Salaš v pružine otvoril salašnícku sezónu - 2
Salaš v pružine otvoril salašnícku sezónu - 3
Salaš v pružine otvoril salašnícku sezónu - 04
Salaš v pružine otvoril salašnícku sezónu - 05
Salaš v pružine otvoril salašnícku sezónu - 06
Salaš v pružine otvoril salašnícku sezónu - 07
Salaš v pružine otvoril salašnícku sezónu - 08
Salaš v pružine otvoril salašnícku sezónu - 09
Salaš v pružine otvoril salašnícku sezónu - 10
Salaš v pružine otvoril salašnícku sezónu - 11
Salaš v pružine otvoril salašnícku sezónu - 12
Salaš v pružine otvoril salašnícku sezónu - 14
Salaš v pružine otvoril salašnícku sezónu - 15
Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK