Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Spojená škola v Novákoch - celoslovenským víťazom Župnej kalokagatie 2012

Dňa 5. októbra 2012 sa pod záštitou predsedu Žilinského samosprávneho kraja konal v Turanoch 6. ročník celoslovenského kola s medzinárodnou účasťou súťaže „Župná kalokagatia 2012“, kde sa stretli študenti stredných škôl, ktorí zvíťazili v krajských kolách jednotlivých samosprávnych krajov. Okrem zástupcov 7 samosprávnych krajov zo Slovenska sa súťaže zúčastnili aj družstvá z Českej republiky, a to z Moravskosliezskeho kraja a z Ústeckého kraja.

Účastníci:

Žilinský samosprávny kraj – Obchodná akadémia, Liptovský Mikuláš
Bratislavský samosprávny kraj – Gymnázium, Bratislava
Nitriansky samosprávny kraj – Obchodná akadémia, Topoľčany
Trenčiansky samosprávny kraj – Spojená škola, Nováky
Banskobystrický samosprávny kraj – Stredná odborná škola, Banská Bystrica
Košický samosprávny kraj – Športové gymnázium, Košice
Prešovský samosprávny kraj – Stredná priemyselná škola, Bardejov
Ústecký kraj – Podkrušnohorské Gymnázium, Most
Moravskosliezsky kraj – Slezské gymnázium, Opava

Cieľom súťaže je spojiť krásu tela i ducha, využiť teoretické vedomosti z oblasti zdravotnej výchovy, cestnej dopravy, geografie, prírodovedy, histórie, športu, turistiky v prepojení s fyzickou zdatnosťou. Slovo kalokagatia pochádza z gréckeho kalos – krásny, agathos – dobrý a predstavuje filozofiu, šport a hry. Kalokagatia v starom Grécku bola ideálom harmonicky, fyzicky a duševne, ale hlavne mravne kultivovanej osobnosti. Išlo o snahu zosúladiť krásu a dobro tak, aby sa približovali starogréckemu ideálu dokonalosti.

Župná kalokagatia je súťaž určená pre 5-členné zmiešané družstvá (najmenej dve dievčatá) a je orientačným behom v teréne na 3 km. Na trati je 5 kontrolných stanovíšť, na ktorých sú pretekári bodovo hodnotení za vedomostné otázky a za športovú zručnosť (streľba zo vzduchovky, topografia, zdravotná príprava, prechod po lane a hod granátom). Súťažné otázky pripravili partneri z Krajského riaditeľstva policajného zboru v Žiline, z Rescue systém, o. z., zo Strednej zdravotníckej školy v Žiline a zamestnanci Žilinského samosprávneho kraja z odboru dopravy a odboru zdravotníctva.

Víťazným družstvom sa stali žiaci Spojenej školy v Novákoch v zostave: Michal Mokriš, Andrej Bruška, Marek Uhlár, Barbora Klementová, Lucia Matušková), pod vedením PaedDr. Mariána Grmana. Ako druhé sa umiestnilo družstvo Podkrušnohorského Gymnázia z Mostu z Ústeckého kraja a na treťom mieste sa umiestnili žiaci zo Športového gymnázia v Košiciach.

Okrem bodovaných disciplín po dobehnutí do cieľa sa zúčastnili žiaci praktickej ukážky resuscitácie, ktorú im predviedli žiaci Strednej zdravotníckej školy zo Žiliny. Žiaci mali možnosť vyskúšať si poskytnutie prvej pomoci na resuscitačnej figuríne. Ich úspech bol vyhodnotený pripojeným počítačom. Zamestnanci Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Žiline poskytovali účastníkom informácie o práci polície, k dispozícii mali množstvo letákov o prevencii kriminality. Partnerom súťaže bol aj 5. pluk špeciálneho určenia v Žiline, ktorého zástupcovia zaobstarali ukážky zbraní, obrneného vozidla a padákov.

Fotogaléria

Víťazné družstvo zo Spojenej školy v Novákoch
Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK