Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Spoločná prezentácia múzeí TSK na Agrokomplexe 2010

Súčasťou 37. ročníka medzinárodnej poľnohospodárskej a potravinárskej výstavy Agrokomplex 2010, konanom v dňoch 19. - 22. augusta, bol 8. ročník výstavy vidieckeho cestovného ruchu a rozvoja regiónov Regióny Slovenska. V spoločnej prezentácii sa na ňom predstavili všetky tri múzeá v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja - teda Vlastivedné múzeum v Považskej Bystrici, Hornonitrianske múzeum v Prievidzi a Trenčianske múzeum v Trenčíne.
Voľba hlavnej témy spoločnej múzejnej prezentácie tradične zohľadňovala niekoľko kritérií: súvislosť s tematikou poľnohospodárstva i potravinárstva, ďalej dostatok muzeálií a taktiež nadväznosť na témy z predchádzajúcich ročníkov. Po vlaňajšej téme Z kuchyne do kuchyne nasledovalo pozvanie na prehliadku Z jedálne do jedálne, ktorá vo výbere predstavila najzaujímavejšie doklady k stolovaniu zo zbierok múzeí. Návštevníci mali možnosť vidieť nielen ucelené jedálenské súbory či sady príborov, ale aj najrozmanitejšie doplnky k stolovaniu - poháre, karafy, džbány, nádobky na dochucovanie jedál a pokrmov, misy na ovocie, obrúsky, prestierania, vázy, svietniky, držiaky na príbory a ďalšie drobnosti. Všetky vystavené exponáty pochádzajú zo zbierkových fondov prezentujúcich múzeí.
Expozíciu múzeí Trenčianskeho samosprávneho kraja v pavilóne M 1 dopĺňali základné informácie o zbierkach a činnosti múzeí v banerovej podobe a tiež desiatky propagačno-prezentačných materiálov.
Uvedená prezentácia bola nielen propagáciou múzeí, ale aj samotného Trenčianskeho samosprávneho kraja, o čom svedčilo spoločné označenie stánku. Bez záruky profesijnej ustanovizne slovenských múzejníkov - Zväzu múzeí na Slovensku, ktorý dojednáva bezplatné možnosti prezentácie, by nebolo možné za súčasnej finančnej situácie expozíciu realizovať.

 

Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK