Žiaci a učitelia Strednej odbornej školy obchodu a služieb v Prievidzi, ktorej zriaďovateľom je Trenčiansky samosprávny kraj, sa zúčastnili odbornej stáže pod názvom „Kuchyňa Andalúzie – nadobúdanie nových kompetencií“. Tá bola financovaná zo zdrojov Európskej únie v rámci projektu Erasmus plus.
V termíne od 2. septembra 2019 do 1. októbra 2019 pracovali žiaci a učitelia SOŠ obchodu a služieb z Prievidze v španielskom meste Malaga, ktoré je súčasťou tursiticky známej oblasti Costa del Sol. Do projektu bolo zapojených 28 žiakov a 6 pedagogických zamestnancov, ktorí počas mesiaca september pôsobili v reštauračných zariadeniach renomovanej gastronomickej siete. Počas praxe prišli do kontaktu s čerstvými surovinami mora ako sú ryby, krevety, kalmáre, chobotnice, slávky, mušle a iné. Získali potrebné vedomosti a zručnosti spojené s prípravou exotických pokrmov a ich odborným servírovaním.
„Získali sme množstvo nových skúseností najmä čo sa týka práce v kuchyni, kde sme sa učili pripravovať tradičné španielske jedlá, správne čistiť a pripravovať ryby a morské plody. Venovali sme sa aj novým technikám obsluhovania hostí či príprave tradičných španielskych nápojov ako je Sangria a Tinto de verano,“ uviedla študentka školy Kristína Minářová.
Žiaci aj učitelia po ukončení stáže dostali od reštaurácií Certifikát a škola im zabezpečila vydanie dokumentu Europass mobility, ktorý má medzinárodnú platnosť a potvrdzuje všetky získané vedomosti a zručnosti.