Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Tankové dni Laugarício 2014

Medzi Beckovský a Trenčiansky hrad, k starému vážskemu korytu, do Trenčianskych Stankoviec, sa po dlhých rokoch vrátila vojna. V plnej poľnej, v celej svojej paráde, akoby naozaj. Z každej strany streľba, výbuchy, povely, nasadenie, vojnové tábory, dobový výstroj i výzbroj.

Rok 2014 je rokom mnohých výročí a preto sa 2. ročník Tankových dní Laugarício konal na počesť 100. výročia vzniku Československých légií. Návštevníci mali možnosť vidieť francúzskych, talianskych a ruských príslušníkov Československých légií, pripomenuli si významné 70. výročie Slovenského národného povstania a taktiež 70. výročie Dňa-D. K tomu bojové akcie, moderné i historické vojenské vozidlá, pásová i kolesová technika, obrnené transportéry, vojenské motocykle, autá a hlavne tanky.

„Približne osem tisíc návštevníkov dalo tejto akcii ten správny rozmer a atmosféru už minulý rok. Tento rok to iba potvrdilo číslo okolo desať tisíc návštevníkov. Verím, že o rok nás bude ešte ďaleko viac,“ pripomenul hlavný organizátor Ľudovít Francl.

V poslednú júnovú sobotu sa Tankových dní Laugarício zúčastnil aj predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja Jaroslav Baška, pod ktorého záštitou sa podujatie uskutočnilo. „Som rád, že je tu oveľa viac stanových táborov a účastníkov ako minulý rok. Myslím si, že sa zrodila dobrá idea, ktorej zmysel sa teraz potvrdzuje. Takéto podujatie si Trenčín a jeho okolie zaslúžia. Veď tu za bývalého režimu bolo veliteľstvo východného okruhu, potom štáb armády Slovenskej republiky, neskôr generálny štáb a aktuálne sú tu dve veliteľstvá. Pre každého z návštevníkov, či už sú to pamätníci, obdivovatelia vojenskej techniky alebo najmladšia generácia je to isto nevšedný zážitok, pri ktorom sa rozbúši srdce. Zároveň aj spomienka na časy, ako ťažko a v akých podmienkach sa rodila naša sloboda.“  

Počet obetí a zranených nula, počet divákov sa rátal na tisíce a celkový, aj umelecký dojem – na jednotku. Pod podujatie, ktorých je na Slovensku poskromne sa podpísalo Ministerstvo obrany SR, Ozbrojené sily SR, Vojenský historický ústav, Ministerstvo vnútra SR s jeho podriadenými zložkami, Trenčiansky samosprávny kraj a množstvo súkromných sponzorov. Viac informácií nájdete na: http://www.tanklaugaricio.sk/

Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK