Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Trenčiansky župan na dvoch zastupiteľstvách už 2.januára 2015

Minuloročné novembrové komunálne voľby priniesli v dvoch obciach Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) zmeny na postoch starostov a obecných poslancov. Dve ustanovujúce zastupiteľstvá sa konali v úvode tohto roka 2.januára 2015. Neušli pozornosti trenčianskeho župana Jaroslava Bašku. Aj preto, že k výmene starostov v najväčšej obci okresu Partizánske a druhej najväčšej obci TSK v Bošanoch a jednej z najväčších obcí okresu Prievidza - Lazian, došlo po 16 rokoch.

Prvé obecné zastupiteľstvo v Bošanoch

Ustanovujúce zastupiteľstvo v Bošanoch sa nieslo v príjemnej, ešte vianočnej atmosfére kultúrneho domu. Do publika zasadli v hojnom počte aj Bošančania. Otvorenia zasadnutia sa zhostil odchádzajúci starosta Pavel Štros, ktorý zhodnotil svoje šestnásťročné pôsobenie na poste starostu s poďakovaním za doterajšiu spoluprácu všetkým, ktorí boli vždy ochotní podať pomocnú ruku. Po zložení zákonom stanoveného sľubu  nového starostu Branislava Pajdu mu odovzdal insígnie obce Bošany. Postupne sľub poslanca zložilo jedenásť poslancov obecného zastupiteľstva pod dohľadom predsedu miestnej volebnej komisie. Ten v úvode rokovania overil výsledky volieb, ktoré boli v súlade s platnými zákonmi. Starosta obce Bošany Branislav Pajda sa ujal rokovania, poďakoval svojim voličom za prejavenú dôveru ako aj svojim predchodcom za vykonanú prácu. Privítal všetkých prítomných medzi ktorými nechýbali ani poslankyne TSK Mária JaníkováIveta Randziaková za okres Partizánske. „Len vtedy, keď sú dobre vzťahy, má obec šancu byť úspešná, preto všetkých pozývam k spoločnej spolupráci, aby sme mohli vybudovať modernú a životaschopnú obec“, uviedol vo svojom príhovore Branislav Pajda. 

Trenčiansky župan Jaroslav Baška prijal vo svojich úvodných slovách príhovoru poprial všetkým veľa úspechov, zdravie a šťastie v novom roku 2015, poďakoval odchádzajúcim voleným zástupcom za vykonanú prácu v prospech svojich obyvateľov. Ponúkol svoju pomocnú ruku ako trenčiansky župan, ktorej sa obci dostalo aj v minulosti. Svoje slová smeroval aj k novozvoleným zástupcom obce: „Mandát, ktorý vám dali obyvatelia, vám dali preto, že si od vás niečo sľubujú. Neostaňte len pri sľuboch, pretavte ich do reality. Je to pre vás výzva, že chcete pre svoju obec niečo urobiť. Želám vám, aby ste prijali len také rozhodnutia, ktoré budú tešiť obyvateľov obce. Ak sa vyskytnú situácie, keď nebudete mať rovnaký názor na veci verejné, sadnite si za rokovací stôl, aby ste si povedali pre a proti a  vždy rozhodli v prospech obyvateľov.“ Vo svojom príhovore informoval aj o cieľoch TSK v oblasti opravy komunikácii II. a III. tried, kde je vyčlenených 3 mil. € na súvislé opravy, prioritách v oblasti školstva, ako aj novom dotačnom systéme TSK, kde môžu záujmové organizácie žiadať finančné prostriedky na svoju činnosť.

Lazany majú starostku

Pozvánku na ustanovujúce zastupiteľstvo obce Lazany posielal koncom roka 2014 aj  odchádzajúci starosta Karol Boško. Hymna aj tu otvorila v piatok 2. januára rokovanie, kde sa odovzdávalo žezlo starostu po šestnástich rokoch. V kultúrnom dome v Lazanoch si za účasti obyvateľov obce a pozvaných hostí slávnostne prevzala insígnie Jana Matiašková. Okrem novej starostky sľub zložilo aj sedem poslancov obecného zastupiteľstva.

Starostka verí, že začiatok roka bude novým začiatkom obce ak sa začnú napĺňať spoločné predstavy o jej budovaní. Poďakovala Karolovi Boškovi za obetavú prácu vo vedení Lazian. Mala možnosť pracovať po jeho boku a veľa sa naučiť, čo považuje za dobrú školu a každé úskalie bude môcť rozlúsknuť ľahšie. „Aby sa mi podarilo splniť všetko to, čo sme si predsavzali, bude potrebná spolupráca. Nielen s poslancami, ale i s vami občanmi. Budem veľmi rada, ak sa o našu obec budeme strať spoločne. Zvolením za starostku obce začala pre mňa nová etapa života. Byť starostkou znamená pre mňa byť starostkou všetkých obyvateľov Lazian a priala by som si, aby ste to tak cítili všetci.“

Trenčiansky župan Jaroslav Baška otvoril príhovor novoročným prianím, poďakoval Karolovi Boškovi, ktorý stál na čele obce spolu 28 rokov. Aj v Lazanoch informoval o prioritách rozvoja TSK a ponúkol pomocnú roku pri rozvoji obce Lazany. Spomenul aj neďalekú Nemocnicu s poliklinikou v Bojniciach (v zriaďovateľskej pôsobnosti TSK), kde TSK aktívne vynakladá úsilie na jej oddlženie ako aj zvýšenie kvality poskytovaných služieb.

autor: JP

Fotogaléria

Zasadnutie OZ v Bošanoch
Zasadnutie OZ v Bošanoch
Zasadnutie OZ v Bošanoch
Zasadnutie OZ v Bošanoch
Zasadnutie OZ v Bošanoch
Zasadnutie OZ v Bošanoch
Zasadnutie OZ v Bošanoch
Zasadnutie OZ v Bošanoch
Zasadnutie OZ v Lazanoch
Zasadnutie OZ v Lazanoch
Zasadnutie OZ v Lazanoch
Zasadnutie OZ v Lazanoch
Zasadnutie OZ v Lazanoch
Zasadnutie OZ v Lazanoch
Zasadnutie OZ v Lazanoch
Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK