Dňa 25. marca 2015 organizovala SOŠ obchodu a služieb z Trenčína, ktorá je v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja, súťaž Trenčiansky pivný somelier. Tretí ročník medzinárodného podujatia sa opäť konal pod vedením Mgr. Janky Švančarovej a Mgr. Anny Zámečníkovej v priestoroch Gastrocentra pod Brezinou s podporou Trenčianskeho samosprávneho kraja.
Súťažilo sa v kategóriách čašník a kuchár. Absolventi hotelových škôl ukázali svoje zručnosti pri čapovaní a servírovaní piva, prezentovali odborné znalostí o pive, pivovarníctve a snúbení jedla s pivom a pripravovali pokrmy na báze tohto obľúbeného nápoja. Okrem súťažiacich z hosťujúcej školy sa prišli predviesť žiaci zo Střední školy gastronomie a služeb z Přerova, Strednej odbornej školy obchodu a služieb z Púchova, Súkromnej SOŠ Gos z Trnavy, Strednej odbornej školy obchodu a služieb z Trnavy, Strednej odbornej školy obchodu a služieb z Nového Mesta nad Váhom a Súkromnej hotelovej akadémie M.R. Štefánika zo Starej Turej.
Prvou úlohou bolo zvládnutie vedomostného testu z oblasti pivovarníctva, ktorý prebiehal v malom trenčianskom pivovare Lanius. Pomôckou a veľmi príjemným spestrením programu bola prehliadka pivovaru, počas ktorej si žiaci pripomenuli a videli všetky procesy pri výrobe piva. Po absolvovaní testu sa kuchári pustili do pripravovania rôznych lahodných pokrmov a čašníci sa predviedli pri miešaní nápojov z piva alebo pivného destilátu a čapovaní svetlého a tmavého piva. Ich zručnosti po celý čas hodnotila prísna odborná komisia, ktorej neušiel ani čo najmenšia chybička. Komisia pracovala v zloženi odborníkov z praxe a učiteľov odborných premetov. Za SOŠOaS boli v komisii Mgr. Juraj Fencík a Mgr. Anna Zámečníková učitelia odborných predmetov.
V kategórií čašník súťažilo 10 študentov. Svojimi vedomosťami, zručnosťami a profesionálnym prejavom si vybojovala 1. miesto Zuzana Martincová z Přerova, 2. miesto získala Nikola Halásová z Púchova a 3. miesto obsadila Ivana Zvonková z Přerova. V kategórii kuchár si 1. miesto obhájil Ivan Lopatka z SOŠ Trnava, 2. miesto patrilo Michaele Púčekovej z SOŠOaS Trenčína a 3. miesto získal Boris Vajči zo Súkromnej SOŠ Gos z Trnavy. Spolu súťažilo 7 kuchárov.
Tešíme sa z úspechu 2. Miesta v kategórii kuchár Michaely Púčekovej, ktorá sa svedomite pripravovala pod vedením učiteľky odborných predmetov Mgr. Anny Zámečníkovej .“Získané skúsenosti, vedomosti a zručnosť ma posúvajú dopredu a v budúcnosti sa opäť chcem zúčastniť takýchto súťaží“ hovorí študentka Miška.
Touto cestou chceme poďakovať Trenčianskemu samosprávnemu kraju ,že prevzal záštitu nad našou súťažou, taktiež za upomienkové darčeky ktoré si odniesli súťažiaci domov, ďalej chceme poďakovať sponzorovi súťaže spoločnosti URPINER Banská Bystrica, a samozrejme trenčianskemu malému pivovaru Lánius za poskytnutie priestorov na písanie testu a kvalitnú prednášku z oblasti pivarníctva, ktorá prehĺbila naše vedomosti poďakovanie patrí všetkým ostatným ktorí sa podieľali na príprave a realizácii celej súťaže.
Trenčiansky pivný somelier je jedinečná súťaž pre žiakov hotelových škôl. Zúčastneným ponúka možnosť obohatiť sa o množstvo vedomostí, získať nové zručnosti, inšpirovať sa pri varení alebo miešaní nápojov z piva a tiež sa naučiť ako najlepšie zvoliť pivá k jedlám. Príjemná a priateľská atmosféra zaručila, že stredné školy sa už teraz tešia na štvrtý ročník tohto podujatia.
Martin Šedo
študent SOŠ OaS Jilemnického Trenčín