Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Úspechy našich stredoškolákov na Danubius Gastro 2013

Začiatok nového roku sa opäť niesol v znamení 20. ročníka medzinárodného veľtrhu gastronómie Danubius Gastro, ktorý sa konal v Bratislave na výstavisku Incheba v dňoch 24. -27. 1. 2013. Popri výstave gastronómie a hotelierstva prebiehali  rôzne súťaže, na ktorých mohli študenti hotelových akadémií a stredných odborných škôl ukázať svoje kuchárske, čašnícke, barmanské, baristické a somelierske zručnosti.

Stredná odborná škola obchodu a služieb v Trenčíne sa úspešne zúčastnila hneď niekoľkých súťaží:

Kuchársky päťboj
V Trenčíne sa rodí nová elita budúcich špičkových kuchárov. I tak by sa dal ohodnotiť výsledok mladých študentov, ktorí predviedli vynikajúci výkon a reprezentovali nielen svoju školu, ale aj svoj talent, nadanie a cit pre dobré jedlo.

Na súťaž pod názvom Kuchársky päťboj organizačne a odborne dohliadala veľkoobchodná sieť Metro. Súťažilo 6 škôl zo Slovenska, pričom Trenčín zastupovali študenti – kuchári: Jabub Rea, Marek Beňuška, Matúš Melicher (4.ČK), Jakub Dolník (2.KZ), Veronika Červeňanová a Richard Pružinec (2.HB), na úseku obsluhy súťažili Zdenko Kusenda, Adela Koyšová, Natanel Ševčík, Janka Fiedlerová (3.HB).

Súťaž pozostávala z troch častí: prvá časť - zručnosť krájania zemiakov na 8 mm kocky, krájanie póru na rezance, krájanie cibule na jemno, vykostenie kurčaťa, filetovanie pstruha. V druhej časti mali študenti pripraviť dvojchodové menu z predpísaných základných surovín – kurča, pstruh, zemiaky a cibuľa. Táto úloha bola určená celému kolektívu. Pod dohľadom prísnej komisie majstrov kuchárov Jaroslava Žideka a Vojtecha Artza si študenti z „Jilemáku“ počínali veľmi šikovne a hlavne odborne. Vedúci kuchárskeho tímu Jakub Rea excelentne zorganizoval prácu celého kolektívu v kuchyni.

V prvej disciplíne zručností sa Jakub Rea umiestnil na prvom mieste a získal zlatú medailu, diplom, víťazný pohár a nože. Odbornou porotou bol hodnotený ako najlepší kuchár zo všetkých zúčastnených škôl. V druhej disciplíne v príprave dvojchodového menu sa naši študenti umiestnili na druhom mieste a získali pohár, strieborné medaily, diplomy a šek pre školu v hodnote 750 €. Študentov na súťaž pripravovali a sprevádzali počas celej akcie ich vyučujúce: Mgr. Anna Zámečníková a Bc. Oľga Galková.

Barmanská súťaž St. Nicolaus cup
Barmanskú súťaž St. Nicolaus cup – klasic usporiadala Slovenská barmanská asociácia. Súťažiaci mali pripraviť dlhý miešaný nápoj – long drink s podmienkou použitia ochutenej vodky Nicolaus, likéru Nicolaus a sirupu od firmy Monin. Časový limit na prípravu miešaných nápojov bol 5 minút. V tejto súťažnej kategórii sa zúčastnili žiaci Alexandra Maiová (4.HB) a Juraj Hasidlo  (2.HA). Alexandra si vymiešala 2. miesto. Zároveň sa naša škola po prvýkrát zúčastnila súťažnej kategórie Flair – príprava miešaného nápoja voľným štýlom, kde sa predviedol nádejný barman Jaroslav Kuruc.

Skills Slovakia

Po prvýkrát tento rok usporiadal čašnícku a kuchársku súťaž aj Klub mladých kuchárov a čašníkov v spolupráci s Ministerstvom školstva SR. V kategórii čašník súťažila študentka Denisa Bučková (5.HB), medzi jej súťažné úlohy patrilo zostavenie slávnostnej tabule na tému „Večera v raji“, dekantovanie (podávanie) červeného vína, tranšírovnie a následné flambovanie ananásu a ukážka baristického umenia, ktorá spočívala v príprave 4 porcií espressa, cappuccina a 4 porcií ľubovoľného nápoja. Porotcovia jej „skomplikovali“ súťažnú úlohu dekantovanie tým, že ju musela odprezentovať v anglickom jazyku. Denisa zúročila všetky skúsenosti, ktoré nadobudla počas súťaží a umiestnila sa na krásnom 3. mieste. Obe víťazné študentky odborne pripravili Bc. Nora Nápoká a Ing. Milena Mjartanová.

Fotogaléria

Denisa Bučková - podávanie vína
Študenti z „Jilemáku“
Ocenení kuchári
Alexandra Maiová - barmanka
Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK