Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj
Otočte mobil pre plnohodnotnú verziu webu

Úspechy našich stredoškolákov na Danubius Gastro 2013

Začiatok nového roku sa opäť niesol v znamení 20. ročníka medzinárodného veľtrhu gastronómie Danubius Gastro, ktorý sa konal v Bratislave na výstavisku Incheba v dňoch 24. -27. 1. 2013. Popri výstave gastronómie a hotelierstva prebiehali  rôzne súťaže, na ktorých mohli študenti hotelových akadémií a stredných odborných škôl ukázať svoje kuchárske, čašnícke, barmanské, baristické a somelierske zručnosti.

Stredná odborná škola obchodu a služieb v Trenčíne sa úspešne zúčastnila hneď niekoľkých súťaží:

Kuchársky päťboj
V Trenčíne sa rodí nová elita budúcich špičkových kuchárov. I tak by sa dal ohodnotiť výsledok mladých študentov, ktorí predviedli vynikajúci výkon a reprezentovali nielen svoju školu, ale aj svoj talent, nadanie a cit pre dobré jedlo.

Na súťaž pod názvom Kuchársky päťboj organizačne a odborne dohliadala veľkoobchodná sieť Metro. Súťažilo 6 škôl zo Slovenska, pričom Trenčín zastupovali študenti – kuchári: Jabub Rea, Marek Beňuška, Matúš Melicher (4.ČK), Jakub Dolník (2.KZ), Veronika Červeňanová a Richard Pružinec (2.HB), na úseku obsluhy súťažili Zdenko Kusenda, Adela Koyšová, Natanel Ševčík, Janka Fiedlerová (3.HB).

Súťaž pozostávala z troch častí: prvá časť - zručnosť krájania zemiakov na 8 mm kocky, krájanie póru na rezance, krájanie cibule na jemno, vykostenie kurčaťa, filetovanie pstruha. V druhej časti mali študenti pripraviť dvojchodové menu z predpísaných základných surovín – kurča, pstruh, zemiaky a cibuľa. Táto úloha bola určená celému kolektívu. Pod dohľadom prísnej komisie majstrov kuchárov Jaroslava Žideka a Vojtecha Artza si študenti z „Jilemáku“ počínali veľmi šikovne a hlavne odborne. Vedúci kuchárskeho tímu Jakub Rea excelentne zorganizoval prácu celého kolektívu v kuchyni.

V prvej disciplíne zručností sa Jakub Rea umiestnil na prvom mieste a získal zlatú medailu, diplom, víťazný pohár a nože. Odbornou porotou bol hodnotený ako najlepší kuchár zo všetkých zúčastnených škôl. V druhej disciplíne v príprave dvojchodového menu sa naši študenti umiestnili na druhom mieste a získali pohár, strieborné medaily, diplomy a šek pre školu v hodnote 750 €. Študentov na súťaž pripravovali a sprevádzali počas celej akcie ich vyučujúce: Mgr. Anna Zámečníková a Bc. Oľga Galková.

Barmanská súťaž St. Nicolaus cup
Barmanskú súťaž St. Nicolaus cup – klasic usporiadala Slovenská barmanská asociácia. Súťažiaci mali pripraviť dlhý miešaný nápoj – long drink s podmienkou použitia ochutenej vodky Nicolaus, likéru Nicolaus a sirupu od firmy Monin. Časový limit na prípravu miešaných nápojov bol 5 minút. V tejto súťažnej kategórii sa zúčastnili žiaci Alexandra Maiová (4.HB) a Juraj Hasidlo  (2.HA). Alexandra si vymiešala 2. miesto. Zároveň sa naša škola po prvýkrát zúčastnila súťažnej kategórie Flair – príprava miešaného nápoja voľným štýlom, kde sa predviedol nádejný barman Jaroslav Kuruc.

Skills Slovakia

Po prvýkrát tento rok usporiadal čašnícku a kuchársku súťaž aj Klub mladých kuchárov a čašníkov v spolupráci s Ministerstvom školstva SR. V kategórii čašník súťažila študentka Denisa Bučková (5.HB), medzi jej súťažné úlohy patrilo zostavenie slávnostnej tabule na tému „Večera v raji“, dekantovanie (podávanie) červeného vína, tranšírovnie a následné flambovanie ananásu a ukážka baristického umenia, ktorá spočívala v príprave 4 porcií espressa, cappuccina a 4 porcií ľubovoľného nápoja. Porotcovia jej „skomplikovali“ súťažnú úlohu dekantovanie tým, že ju musela odprezentovať v anglickom jazyku. Denisa zúročila všetky skúsenosti, ktoré nadobudla počas súťaží a umiestnila sa na krásnom 3. mieste. Obe víťazné študentky odborne pripravili Bc. Nora Nápoká a Ing. Milena Mjartanová.

Fotogaléria

Úspechy našich stredoškolákov na danubius  gastro 2013 - Dg denisa buckova resize
Denisa Bučková - podávanie vína
Úspechy našich stredoškolákov na danubius  gastro 2013 - Dg kuchari 2 resize
Študenti z „Jilemáku“
Úspechy našich stredoškolákov na danubius  gastro 2013 - Dg kuchari resize
Ocenení kuchári
Úspechy našich stredoškolákov na danubius  gastro 2013 - Dg barmanka a maiova resize
Alexandra Maiová - barmanka
Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK