Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Fakty o pokute a zadĺžení kraja

Omyl č. 1: zaplatenie 15-miliónovej pokuty za budovu

Realita: Faktom je, že prvostupňový orgán Úradu pre verejné obstarávanie rozhodol 26. februára 2008 o uložení pokuty vo výške takmer 15 miliónov Sk za uzavretie zmluvy s použitím verejného obstarávania rokovacím konaním bez zverejnenia na výstavbu novej administratívnej budovy. Trenčiansky samosprávny kraj sa voči rozhodnutiu odvolal.
Druhostupňový orgán uznal argumenty TSK, ktoré boli v rozklade voči rozhodnutiu o uložení pokuty. Predseda Úradu pre verejné obstarávanie svojím rozhodnutím z 26. mája 2008 pôvodné rozhodnutie o pokute zrušil a vec vrátil prvostupňovému správnemu orgánu.

To je momentálny právny stav veci. Žiadnu pokutu za novú budovu teda TSK neplatil

Faktom, že niektorí novinári akoby sa s tým nechceli zmieriť a s obľubou naďalej hovoria o rekordnej zaplatenej pokute. Za podobné nepravdivé informácie sa nám už muselo v zmysle tlačového zákona ospravedlniť vydavateľstvo denníka Pravda PEREX (za nepravdivé informácie z 18.6.2009), ako aj vydavateľstvo Petit Press, ktoré vydáva denník SME (za nepravdivú informáciu o pokute z 27.8.2009).

Na kandidátov v predvolebnej kampani, žiaľ, takýto nástroj nemáme, preto aspoň chceme uviesť touto cestou nepravdivé informácie na pravú mieru.

Omyl č. 2: Rekordná zadĺženosť TSK

Niektorí kandidáti sa v médiách vyjadrujú o rekordnom dlhu nášho kraja. (Napr. v denníku Sme z 5.11.2009 je uvedená informácia o dlhu vo výške 2,767 miliardy Sk / 91 847 574 Eur). Tieto informácie sú nesprávne.

Reálna zadĺženosť TSK k 30.9.2009 je 52 923 478 Eur vrátane záväzkov voči dodávateľom v lehote splatnosti. Z toho 52 180 575 Eur je suma všetkých prijatých a nesplatených úverov za celú existenciu TSK (teda od roku 2002).

Z tejto sumy je 18 028 623 Eur nevyčerpaných, a teda čistá úverová zadĺženosť TSK na jedného obyvateľa je 56,93 Eur a nie uvádzaná výška viac ako 88 Eur.

Veľmi zjednodušene viacerí konštatujú, že kraj si požičal peniaze na luxusné sídlo pre úradníkov. Realitou však je, že napr. v rokoch 2006-2009 bolo len do rekonštrukcie ciest a mostov investované viac ako 23 miliónov Eur, investície do zdravotníckych zariadení dosiahli 6,3 milióna Eur a do sociálnych zariadení 6,8 milióna Eur. Ďalšie úverové prostriedky kraj použije predovšetkým na predfinancovanie, financovanie a spolufinancovanie desiatok europrojektov v oblasti dopravy, školstva, zdravotníctva, sociálnych vecí i v oblasti kultúry, ktoré prinesú úžitok všetkým obyvateľom kraja. Teda na účely, o ktorých často hovoria kandidáti vo volebnej kampani.

Teda kandidáti mylne informujú o celkovej zadĺženosti, priemernej výške dlhu na obyvateľa ako aj o účele použitia úverových zdrojov!

Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK