Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Novoročné stretnutie hlavy štátu s predsedami vyšších územných celkov

Na tradičnom novoročnom stretnutí bol prítomný Tibor Mikuš - predseda Združenia samosprávnych krajov SK8 a predseda Trnavského samosprávneho kraja, Vladimír Maňka - predseda Banskobystrického samosprávneho kraja, Peter Chudík - predseda Prešovského samosprávneho kraja, Pavol Sedláček - predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja a Juraj Blanár - predseda Žilinského samosprávneho kraja.

Prezident Ivan Gašparovič po skončení rokovania uviedol, že témou rozhovoru boli „konkrétne veci, ktoré bude musieť v tomto roku samospráva dosiahnuť. A to i napriek niektorým ťažkým rozhodnutiam, ktoré budú musieť urobiť aj župani, „ povedal prezident. Prezident konštatoval s potešením dohodu samospráv s predstaviteľmi vlády v dôležitých oblastiach akými sú zdravotníctvo, školstvo, sociálne veci , či infraštruktúra. „Som veľmi rád aj dohode, že aj keď nie je veľa zdrojov, že predsedovia vyšších územných celkov budú hľadať možnosti a prostriedky, aby naplnili niektoré sociálne programy, ktoré naplniť treba.“

Hlava štátu ponúkla predsedom vyšších územných celkov svoju pomoc pri riešení ich problémov najmä v legislatívnej oblasti a pri komunikácii s vládou.

Tibor Mikuš, predseda Združenia samosprávnych krajov SK8 a predseda Trnavského samosprávneho kraja sa za hostí poďakoval hlave štátu za prijatie a ústretovosť. Na margo prerokúvaných otázok a najmä tranzitu nákladnej dopravy po cestách 2. a 3. triedy uviedol tiež, že „Je jasne zadaný termín dokedy má byť legislatívne upravený tranzit nákladnej dopravy po cestách 2. a 3. triedy, „ pričom konštatoval, že pre preťaženú nákladnú dopravu v týchto úsekoch ciest sú komunikácie v katastrofálnom stave a problém ohrozuje občanov a ich majetok.

Juraj Blanár - predseda Žilinského samosprávneho kraja zdôraznil, že samosprávne kraje zdedili najproblematickejšie zdravotnícke zariadenia, s ich problémami zápasia denne. Situáciu v zdravotníctvo označil Juraj Blanár za kritickú.

Vladimír Maňka - predseda Banskobystrického samosprávneho kraja poukázal na stretnutí na problém Banskobystrického samosprávneho kraja s nevyporiadanými pozemkami pod cestami 2. a 3. triedy v župe. Pozemky podľa jeho slov kupujú špekulanti, ktorí chcú na nich na úkor kraja zarábať.

V diskusii so županmi sa prezident Ivan Gašparovič zaujímal aj o to, ako sa darí samosprávnym krajom využívať zdroje z Regionálneho operačného programu Európskej únie.

Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK