Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Baníci na hornej Nitre si pripomenuli obete banských nešťastí

Na hornej Nitre patrí začiatok septembra každoročne baníkom. Najväčšie banské mestá v Trenčianskom kraji - Prievidza, Handlová a Nováky si už tradične pripomínajú namáhavú a nebezpečnú prácu baníkov počas regionálnych osláv Dňa baníkov. V Prievidzi prebiehal počas víkendu obvyklý Banícky jarmok, v Handlovej je na programe Banícky jarmok budúci víkend (16. a 17. septembra 2016).

Po roku sa opäť konala pietna spomienka obetí banských nešťastí v centre baníctva v Trenčianskom kraji. V sobotu 10. septembra 2016 si cestu na Mestský cintorín v Handlovej našli viacerí významní štátni predstavitelia, na čele s bývalým prezidentom Slovenskej republiky (SR) Ivanom Gašparovičom, v mene súčasného predsedu vlády SR Roberta Fica položil veniec minister obrany SR Peter Gajdoš. Všetkým baníkom a banským záchranárom, ktorí prišli o život pri výkone tohto náročného povolania, prišiel vzdať hold tiež predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) Jaroslav Baška.

Minister obrany SR Peter Gajdoš sa pietneho aktu zúčastnil osobne prvýkrát. „Na tejto pietnej spomienke som prvýkrát, no rozhodne ju zaradím medzi tie, ktoré mi zostanú v srdci. Pri svojej práci baníci denne riskujú svoje životy. Slovensko má svoju bohatú históriu a slávne tradície. Je našou povinnosťou na ne nadviazať a uchovať ich. Baníctvo na hornej Nitre sa k nim radí,“ povedal bezprostredne po akte položenia vencov minister obrany SR. Na jeho slová nadviazal trenčiansky župan Jaroslav Baška: ,,Je správne si uctiť pamiatku všetkých, ktorí dlhé roky pracovali v baniach a takýmto spôsobom im vzdať úctu. Som rád, že aj vláda Slovenskej republiky podporuje zachovávanie baníctva na hornej Nitre. Paralelne sa však musíme pripravovať aj na to, že možnosť banskej ťažby tu nebude stále a myslím, že zatiaľ sa nám to darí celkom dobre."

Pietnej spomienky sa taktiež zúčastnili ďalší zástupcovia štátnych inštitúcií, poslanci Zastupiteľstva TSK, predstavitelia mesta Handlová na čele s primátorom Rudolfom Podobom, primátori a starostovia okolitých miest a obcí, Hornonitrianskych baní Prievidza, a. s., reprezentanti baníckych spolkov, žiaci základných škôl a občania Handlovej.

Po ukončení pietnej spomienky predseda TSK Jaroslav Baška spolu s bývalým prezidentom Ivanom Gašparovičom a ministrom obrany SR Petrom Gajdošom slávnostne odhalili na Námestí baníkov sochu Barborky ako patrónky baníctva.

autor: pš

Fotogaléria

Handlova1
Handlova2
Handlova3
Handlova4
Handlova5
Handlova6
Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK