Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Darcovia venujú kúsok zo seba pre životy iných. Pridajte svoju kvapku krvi 12. apríla 2016

Trenčiansky samosprávny kraj pozýva všetkých, ktorí môžu darovať krv na Jarnú kvapku krvi, ktorá sa uskutoční v utorok 12. apríla 2016 na Úrade TSK, v NsP Prievidza so sídlom v Bojniciach, NsP v Považskej Bystrici a NsP Myjava v čase od 8.00 h do cca 10.00 h. Na Úrade TSK a v troch nemocniciach, ktoré zriaďuje v dobrom slova zmysle potečie krv a darcovia venujú kúsok zo seba pre životy iných. O 9.00 h zástupca Národnej transfúznej služby Trenčín odovzdá prvodarcom z Úradu TSK z minulých odberov preukazy darcov.

Dozviete sa viac aj o svojom zdraví

Trenčiansky samosprávny kraj (TSK) nadväzuje na úspešnú tradíciu darcovstva krvi na Úrade TSK od roku 2014 v spolupráci s Národnou transfúznou službou Trenčín (NTS Trenčín) a nemocnicami v zriaďovateľskej pôsobnosti TSK. Tento rok sa môžete dozvedieť aj niečo o svojom zdraví. K organizátorom sa v tomto roku pridali aj Regionálny úrad verejného zdravotníctva Trenčín a Trenčianske osvetové stredisko. Zamestnanci RÚVZ Trenčín každému, kto sa na Úrade TSK zastaví, zmerajú krvný tlak, celkový cholesterol, ochranný cholesterol, cukor, na špeciálnej váhe zanalyzujú celkové množstvo telesného tuku, množstvo svalovej hmoty či index telesnej hmotnosti. Fajčiari si môžu dať pomocou prístroja Smokerlyzer zmerať  CO vo výdychu.

Organizovanie spoločných odberov krvi vzniklo z iniciatívy trenčianskeho župana Jaroslava Bašku v roku 2014, kedy sa stal prvodarcom. V rámci organizovania spoločných odberov krvi Trenčianskym samosprávnym krajom sa od roku 2014 zapojilo do darcovstva 168 darcov, ktorí spolu odovzdali takmer 67 litrov krvi. Pôvodne sa začalo s odbermi len na Úrade TSK, v minulom roku sa pridali všetky tri krajské nemocnice a k darcom v rámci akcie sa pridala aj verejnosť.

Ako sa pripraviť na darcovstvo krvi, ale aj to, či ste vhodnými darcami, sa dozviete v priloženom letáku. Ďakujeme!

Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK