Desať krás myjavských a staroturianskych kopaníc, ktoré sa oplatí vidieť (nielen) cyklistom

1. Historická Mohyla s aktuálnym odkazom

Kvôli výstavbe Mohyly generála M. R. Štefánika postavili železnicu vedúcu až na vrchol kopca Bradlo. Mohol tak na ňom vzniknúť monument venovaný jednému z najväčších osobností našich dejín. Pešo i na bicykli sa k nemu dá dostať hneď z niekoľkých strán, dostupný je aj autom. Už budúci týždeň, konkrétne 21. júla 2016, by Štefánik oslávil 136. narodeniny. Položením symbolického venca k pamätníku, v ktorom je pochovaný, si jeho pamiatku uctil aj predseda TSK Jaroslav Baška: „Keď je čas, vždy sa snažím na Mohylu vybehnúť. Na bicykli som tu už tretíkrát. Som veľmi rád, že som mohol spojiť potulky po myjavských kopaniciach s návštevou Mohyly, aby som si pamiatku tohto veľkého človeka slovenského národa mohol uctiť položením venca k jeho pamätníku.“

1. Vodná nádrž Stará Myjava

V horúcich letných dňoch ideálna na osvieženie v obklopení oku lahodiacej prírody myjavských kopaníc. Umelo vybudované jazero v srdci hôr je vhodné ako pre návštevníkov blízkeho areálu PKO Trnovce, tak aj pre rybárov, cyklistov aj fanúšikov vodných športov.

1. Mestské múzeum Stará Turá

Múzeum vo vynovených priestoroch v Dome kultúry Javorina prezradí, ako vznikala vodná nádrž Dubník, odhalí, že zakladatelia prvej bryndziarne na Slovensku boli Staroturania, ako aj to, ako vyzerajú jedny z celkom prvých výrobkov pracovníkov Chirany. Pre cyklistov predstavuje popri prírodných krásach regiónu skvelý exkurz do histórie. Pri príležitosti 40. výročia múzea ho z dotačného systému finančne podporil aj Trenčiansky samosprávny kraj.

1. Legendárne čachtické panstvo

Príbeh tajomstva krvavej čachtickej grófky dopĺňajú panoramatické výhľady na všetky svetové strany. Po novom je turistom prístupné aj čachtické podzemie s unikátnou expozíciou. Malebná obec v Okrese Nové Mesto nad Váhom je naklonená cyklistom, ideálna na turistické zážitky aj poznávacie výlety s deťmi.

1. Haluzice: malá obec s veľkým pokladom

Len pár metrov nad obcou čaká na návštevníkov romantický Husitský kostolík, pod ktorým sa rozprestiera chránený prírodný výtvor – Haluzická tiesňava. Odtiaľ je to už len kúsok na drevenú rozhľadňu Hájnica, ktorá okolitú krajinu prezentuje ako na dlani.

1. Veľký Lopeník

Majestátna rozhľadňa Veľký Lopeník vo výške 911 metrov takmer tromfne Veľkú Javorinu. A to nielen náročnosťou výstupu, ale aj výhľadmi na slovenskú i českú stranu. Pre cyklistov, ktorí majú radi výzvy, je ideálnym tipom na výlet.

1. Dvojkríž na Machnáči

Menej náročný, no návštevníkom sa odvďačí takmer rovnako ako Veľká Javorina. Podobne ako Veľký Lopeník a Javorina, tak aj kopec Machnáč je jedným z 20 vrcholov projektu Vrchárska koruna Trenčianska (VKT). „V rámci VKT si verejnosť vybrala 20 najzaujímavejších lokalít TSK, ktoré sa dajú absolvovať peši i na bicykli. Myslím si, že je to vynikajúci spôsob, ako spoznať tento región, jeho zaujímavosti a pamiatky,“ uviedol župan, ktorý v termíne od 13.do 15. júla na bicykli navštívil 5 vrcholov VKT, a to Mohylu, Čachtický hrad, rozhľadňu Hájnica, Veľký Lopeník a Machnáč.

1. Región neobmedzených cyklistických možností

Cyklotrasy vedúce krajom myjavských a staroturianskych kopaníc prevedú obcami poukrývanými v tichých dolinách, ale aj lesmi a horskými cestami vedúcimi na kopce vo výške takmer 1000 metrov nad morom. Pokojnou prírodou a miestom na oddych uspokojí potreby rodín s deťmi, náročnými výstupmi a adrenalínovými zjazdmi aj skúsených cyklistov. Úzke cestičky, lesné tunely či viadukty sú už len čerešničkou na torte. „TSK má podpísané dve memorandá o spolupráci medzi Klubom slovenských turistov a Slovenským cykloklubom, pre ktoré každoročne vyčleňujeme 20 tisíc € na obnovu, resp. vytvorenie nového značenia cyklochodníkov a turistických chodníkov,“ odôvodnil návštevu myjavských kopaníc v sedle bicykla predseda TSK Jaroslav Baška, ktorý chcel trasy s plánovanou obnovou značenia osobne absolvovať.

1. Poctivé remeslo, služby a gastronómia

V kopaničiarskom regióne vedia, že remeslo má zlaté dno. Preto na konci Starej Turej nájdete tradičný rodinný pivovar s náladovým výhľadom, v Podkylave vynikajúce ubytovanie v agropenzióne s wellness službami, jedinečnou gastronómiou a krásnym prostredím s možnosťou zajazdiť si na koni a zašportovať si. V Košariskách a Turej Lúke zasa netreba obísť tradičné penzióny. Pre cyklistov skvelá odmena po namáhavom výkone.

1. Svet hradov ako na dlani

Pre tých, ktorým sa nechce bicyklovať po kopcoch a spoznávať prírodné krásy myjavskej pahorkatiny, je vhodnou alternatívou Park miniatúr v Podolí. Rozhľadne, hrady aj zámky si na jednom mieste môžete obzrieť detailne a navyše aj z komplexnej vtáčej perspektívy.

Inšpirácia na návštevu kopaníc v sedle bicykla

Vyznávači náročnej  cyklistiky sa môžu inšpirovať potulkami cyklistov v dresoch Trenčianskej župy, ktorí spolu s jej predsedom na dvoch kolesách prešli v priebehu troch viac ako 200 kilometrov. Na trase Zelená voda – Myjava – Mohyla na Bradle – Čachtice – Stará Turá – Haluzice – Nová Bošáca – Veľký Lopeník – Kykula – Mahnáč – Chocholná-Velčice cyklisti absolvovali aj 5 vrcholov Vrchárskej koruny Trenčianska. Cyklonávštevu kopaníc župan Baška spojil aj s krátkou návštevou na 3-dňovom školení z dielne občianskeho združenia Silnejší slabším. To pomáha rozvíjať klientom DSS Adamovské Kochanovce a tiež deťom z domova Detské Mestečko Zlatovce kompetencie a spoločenské zručnosti v rámci rozbehnutého projektu. Školenie sa uskutočnilo v prírodnom prostredí časti obce Chocholná-Velčice na Kykule.

Spoločnosť v teréne županovi robil podpredseda TSK Richard Takáč, poslanci Zastupiteľstva TSK Dušan Bublavý a Milan Panáček, cyklokoordinátor TSK Radovan Hladký a ďalší zamestnanci Úradu TSK a fanúšikovia cyklistiky. „Veľmi rád chodím na bicykli po kraji. Je to veľmi dobrá príležitosť, ako si napr. pozrieť, ktoré cesty je potrebné poopravovať ako prvé, čo sa nám už opraviť podarilo a čo ešte treba zrekonštruovať, aby sme to vedeli naplánovať nielen na rok dopredu, ale ja na ďalšie roky podľa možností rozpočtu TSK. V okrese Myjava chceme zrekonštruovať cestu Brezová – Bukovec – Myjava, ktorá je frekventovaná a je v zlom stave,“ informoval župan.

autor: vr

BRANA_CACHTICKY_HRAD