Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Dobrovoľní hasiči v Podlužanoch oslavovali 130. výročie od svojho vzniku, v Papradne Ondrejovské hody

V sobotu 26. novembra 2016 oslavovali dobrovoľní hasiči v Podlužanoch 130. výročie od svojho vzniku. Dobrovoľný hasičský zbor (DHZ) Podlužany je jedným z takmer 300 zborov v Trenčianskom samosprávnom kraji (TSK).

DHZ v Podlužanoch (okres Bánovce nad Bebravou) vznikol v decembri 1886. Podľa zápisnice z decembra 1886 zvolal richtár Švecz na podnet Augusta Schumachera obecnú radu, ktorá odsúhlasila založenie ohňohasičského spolku. Schumacher zabezpečil 9 mužov, obec 7 mužov, bol zakúpený ohňohasičský strekač a pre všetkých hasičov oblečenie.

Dobrovoľným hasičom v Podlužanoch prišiel osobne poďakovať za ich služby predseda TSK Jaroslav Baška. ,,Stotridsať rokov je naozaj úctyhodná doba. Chcem vám poďakovať za všetko, čo ste za tie roky spravili. Často keď sa čokoľvek stane, ste vy, dobrovoľní hasiči, prví ktorí pomáhate. Musím povedať, že dobrovoľné hasičstvo v bánovskom okrese je naozaj na vysokej úrovni," zhodnotil trenčiansky župan a poprial hasičom všetko dobré do budúcnosti. Podujatie podporil TSK zo svojho dotačného systému.

V Papradne oslavovali miestni občania Ondrejovské hody

V obci Papradno (okres Považská Bystrica) sa v posledný novembrový víkend konali Ondrejovské hody. Pripravený bol bohatý kultúrny program, vystúpili viacerí účinkujúci, domáci si pochutnali na miestnych zabíjačkových špecialitách a taktiež sa konala slávnostná svätá omša.

Papradňanských hodov sa zúčastnil aj trenčiansky župan Jaroslav Baška, ktorý pri tejto príležitosti odovzdal riaditeľke Základnej školy v Papradne Helene Janasovej notebook, programovateľné stavebnice a pracovné náradie, určené na rozvoj manuálnych zručností žiakov druhého stupňa základnej školy. Zámer podpory polytechnizácie vyučovania na základných a stredných školách v Trenčianskom kraji vychádza z projektu „Hrdina remesla“ a zo Stratégie rozvoja stredného odborného školstva v TSK na roky 2013 – 2020. Prítomná bola v Papradne aj vedúca Oddelenia školstva, mládeže a športu Úradu TSK Eva Žernovičová.

autor: pš

Fotogaléria

Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK