Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Duálny systém priniesol zlepšenie dochádzky aj študijných výsledkov

Od septembra 2015 sa duálny systém vzdelávania stal súčasťou vyučovania na 6 stredných odborných školách na území Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK). Ovplyvnil aj chod spoločností 12 regionálnych zamestnávateľov, ktorí sa do systému rozhodli vstúpiť. O tom, aké konkrétne výhody systém duálneho vzdelávania priniesol do školskej a firemnej reality a v čom by sa dal ešte vycibriť, sa včera hovorilo v Kongresovej sále Úradu TSK. Svoje postrehy priamo županovi TSK Jaroslavovi Baškovi a Odboru školstva a kultúry Úradu TSK prezentovalo 37 zástupcov zamestnávateľov, 29 riaditeľov SOŠ a 7 členov Krajskej rady pre odborné vzdelávanie a prípravu pri TSK. Medzi ďalšími hosťami boli zástupcovia Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory, Metodicko-pedagogického centra Trenčín, Slovensko-nemeckej obchodnej a priemyselnej komory, Rady vlády SR pre odborné vzdelávanie a prípravu, Rady zamestnávateľov pre systém duálneho vzdelávania, Zväzu automobilového priemyslu, Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny Trenčín a Okresného úradu – odboru školstva Trenčín.

Rastie počet zamestnávateľov aj učebných miest

„Sme krajom, ktorý má v aktuálnom školskom roku najvyšší počet žiakov zapojených do duálneho vzdelávania v rámci všetkých krajov. Pokiaľ ide o budúci školský rok, počet zamestnávateľov sa zvyšuje z pôvodných 12 na 44, počet učebných zmlúv stúpol z pôvodných sto na 316 požadovaných učebných miest zo strany zamestnávateľov. Zapojených škôl nebude 6, ale až 18,“ informoval prítomných v úvode trenčiansky župan Jaroslav Baška. Vyjadril radosť, že sa systém duálneho vzdelávania podarilo naštartovať a pripomenul aj projekt Hrdina remesla, ktorým župa podporuje stredné odborné školstvo. Spomenul tiež 21 podpísaných memoránd o spolupráci medzi TSK, strednými odbornými školami, zamestnávateľmi a profesijnými komorami. Aj tieto faktory považuje za dôvod najväčšieho úspechu duálneho vzdelávania práve v TSK. „Keď porovnám skutkový stav s požadovaným stavom, je to viac ako 3-násobný nárast počtu požiadaviek zo strany zamestnávateľov. Pevne verím, že sa nám tieto požiadavky od 1. septembra 2016 podarí naplniť. Myslím, že naše školy sú na to pripravené,“ dodal k téme.

Zákon neprijímali z roztopaše, ale z biedy

Zákon o duálnom vzdelávaní umožnil podľa Jaroslava Holečka, predsedu Rady zamestnávateľov pre systém duálneho vzdelávania, otvoriť dvere zamestnávateľom do vzdelávacieho procesu. „A to nielen formou spolupráce, ako tomu bolo doteraz, keď boli firmy závislé od toho, čo škola ponúka. Firmy vstúpili do vzdelávania tým, že si určili svoje potreby a našli si partnerov, teda školy, s ktorými budú spolupracovať,“ spresnil Holeček. Situácia na trhu práce sa podľa neho blížila ku kritickej hranici z dôvodu prebytku miest na stredných školách a nedostatočného počtu uplatniteľných žiakov na pracovnom trhu. Keďže mnohí žiaci vyštudujú odbory, v ktorých len ťažko nájdu uplatnenie, prúdia priamo na úrady práce. „Iba menej ako 10% žiakov SŠ nastúpi do výkonu povolania, pre ktoré sa pripravovali. A to je situácia naozaj žalostná. Už o sedem rokov pre nás nebude mať kto pracovať,“ priblížil dôvody potreby spustenia duálneho vzdelávania Jaroslav Holeček a vyzdvihol nevyhnutnosti spolupráce zamestnávateľov priamo so školami.

„Trend je taký, že na školách je málo žiakov a zároveň veľmi málo žiakov študuje tie učebné odbory, ktoré potrebujú zamestnávatelia. My sa musíme ako zriaďovateľ 40 stredných škôl v TSK s týmto vyrovnať a prispôsobiť sa požiadavkám trhu práce. Zatiaľ sa nám celkom darí,“ reagoval župan Baška. Pozitívnu tendenciu v príhovore potvrdila aj riaditeľka Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny Trenčín Zdenka Tvrdá: „Trenčiansky kraj k 29. februáru dosiahol nezamestnanosť 7,29%, čo je dlhodobo nezamestnanosť pod celoslovenským priemerom. V našom regióne sú najčastejšie požadované profesie kuchár, čašník, krajčírka, šička, predavačka, nastavovač CNC strojov, obrábač kovov, frézar, operátor výroby, vodič a ďalšie, ktoré vyplývajú z tradície strojárskeho priemyslu v regióne a rozvoja automobilového priemyslu.“

Čo sa podarilo?

Podľa prítomných riaditeľov škôl sú výsledky žiakov zapojených do systému duálneho vzdelávania v priemere značne lepšie. Zlepšila sa aj dochádzka žiakov a tiež záujem základoškolákov o školy, ktoré umožňujú duálne štúdium. Školám sa tak darí naplniť ich kapacitu. „Do prvého ročníka sme prijali žiakov naozaj kvalitnejších ako v predchádzajúce roky, záujem o strojárske profesie sa zvýšil. Narástol tiež počet hodín praktického vyučovania v týchto triedach. Rovnako sa zvýšil aj záujem zamestnávateľov a spolupráca s nimi sa čoraz viac prehlbuje,“ zhodnotila systém duálneho vzdelávania riaditeľka SOŠ strojníckej v Považskej Bystrici Anna Ozábalová.

Firmy si na druhej strane okrem spolupráce so žiakmi pochvaľujú aj prehĺbenie spolupráce so školou. V popredí však stále stojí výchova vlastnej kvalifikovanej pracovnej sily s pracovnými návykmi a disciplínou. „Pokiaľ ide o výber, nikdy predtým sme sa nestretli s tým, aby sme si ako zamestnávateľ mohli vyberať zo stovky uchádzačov, ktorí sa rozhodli vstúpiť do duálneho vzdelávania a spolupracovať s firmou,“ povedal zástupca firmy PSL, a. s. Považská Bystrica.

Ako ďalej

„Najväčším problémom v nábehu duálneho vzdelávania zatiaľ ostáva presvedčiť rodičov, aby svoje deti dali nie do školy, ktorá im dá síce papier, maturitné vysvedčenie alebo vysokoškolský diplom, ale nedá im povolanie a zamestnanie. Práve duálny systém im to ponúka. To je ten najväčší problém urobiť zmenu v myslení rodičov, detí i výchovných poradcov,“ skonštatoval Jaroslav Holeček.

Prednesené pripomienky a postrehy či už priamo od riaditeľov škôl alebo zamestnávateľov poputujú priamo na Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR s cieľom pomôcť postrehmi z prvej ruky zdokonaliť novozavedený systém duálneho vzdelávania a umožniť mu narásť do väčších rozmerov. Spoločné stretnutie zamestnávateľov so zástupcami stredných odborných škôl a partnerských inštitúcií zorganizoval Odbor školstva a kultúry Úradu TSK s Radou zamestnávateľov pre systém duálneho vzdelávania.

autor: -vr-

Fotogaléria

dual (8)
dual
dual (1)
dual (2)
dual (3)
dual (4)
dual (5)
dual (7)

Súvisiace video

Dokumenty

Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK