Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Evidencia prispeje k propagácii nových, ale aj tradičných umelcov na jednom mieste

Kolektívy a jednotlivci v oblasti folklóru, hudby, spevu, tanca, divadla, výtvarníctva, fotografie, filmu a videa sú neoddeliteľnou súčasťou kultúrneho života Trenčianskeho kraja. Novela zákona o kultúrno-osvetovej činnosti ustanovila povinnosť vzniku krajskej organizácie, ktorá vedie evidenciu „v oblasti kultúrno-osvetovej činnosti na území samosprávneho kraja“. Touto organizáciou sa stalo schválením dodatku k zriaďovacej listine na zasadnutí Zastupiteľstva TSK koncom minulého roka Trenčianske osvetové stredisko (TNOS) v Trenčíne, príspevková organizácia zriadená Trenčianskym samosprávnym krajom.

TNOS v Trenčíne považuje „vybudovanie“ evidencie ako príležitosť pre  kolektívy a jednotlivcov (umelcov) Trenčianskeho kraja, aby dali o sebe vedieť a vyzdvihuje výhody, ktoré registrácia prinesie. „Evidencia vytvára priestor pre mladých, začínajúcich, amatérskych, ale aj tradičných umelcov, ktorí sú majstrami vo svojej oblasti. Ponúkne na jednom mieste možnosť prezentovať sa a následne predviesť svoje umenie v inom kúte kraja aj za jeho hranicami. Okrem toho, evidencia umožní ktorýmkoľvek organizátorom kultúrnych podujatí priamo osloviť zaevidovaných umelcov, ktorých služby by radi využili“, uviedla riaditeľka TNOS v Trenčíne Žaneta Matúšová. Aj samotné Trenčianske osvetové stredisko plánuje kontaktovať zaevidovaných umelcov pri realizácii kultúrnych podujatí.

Evidencia je bezplatná, verejne dostupná a čoskoro aj v elektronickej forme

Kolektívy a jednotlivci (umelci) Trenčianskeho kraja sa môžu evidovať priebežne, vyplnením formulára, ktorý je k dispozícii na stiahnutie na stránke TNOS www.tnos.sk v sekcii EVIDENCIA KOLEKTÍVOV A JEDNOTLIVCOV. TNOS plánuje k rýchlejšej evidencii vytvoriť na svojej stránke aj elektronický formulár už koncom februára 2016 a spracovať základnú evidenciu do konca marca 2016. Ak pôsobíte v oblasti umenia v Trenčianskom kraji, neváhajte vyplniť formulár (zatiaľ na stiahnutie) a zaslať na adresu TNOS. Zoznam kolektívovov a jednotlivcov (umelcov) bude verejne dostupný na stránke TNOS. Pre viac informácií kontaktujte Žanetu Matúšovú 032/6555320, riaditeľku TNOS v Trenčíne.

Osvetové strediská Trenčianskeho kraja a tradičná kultúra

TSK zriaďuje tri osvetové strediská a Centrum tradičnej kultúry na Myjave. V minulom roku osvetové strediská pôsobiace v Trenčianskom kraji zorganizovali spolu 716 podujatí, TNOS v Trenčíne pripravilo 175 podujatí, Regionálne kultúrne centrum v Prievidzi 226 podujatí, Považské osvetové stredisko v Považskej Bystrici 201 podujatí a Centrum tradičnej kultúry v Myjave zrealizovalo 114 aktivít záujmovej činnosti. Osvetové strediská organizujú kultúrno-spoločenské a vzdelávacie podujatia v regióne, spolupracujú pri ich realizácii, ale taktiež zabezpečujú spoluprácu s inými právnickými a fyzickými osobami zaoberajúcimi sa kultúrno-výchovnou činnosťou v Slovenskej republike a v zahraničí.

Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK