Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Galériu M. A. Bazovského v Trenčíne v roku 2015 navštívilo najviac návštevníkov za ostatných päť rokov

Do Galérie Miloša Alexandra Bazovského, ktorá je v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK), prišlo v roku 2015 takmer o 45% viac návštevníkov ako rok predtým. Kým v roku 2014 prekročilo bránu galérie 10 653 návštevníkov, v minulom roku to bolo 15 384 priaznivcov umenia a kultúry.

Návštevnosť galérie bola v roku 2015 najvyššia za ostatných päť rokov. Kým po minulé roky mala skôr klesajúcu tendenciu, postupne sa ustálila a začala opäť stúpať. „Naším cieľom nie je lámať rekordy v návštevnosti, ale postupne učiť ľudí, aby si vedeli nájsť čas aj na kultúru či umenie a to sa nám začína pomaly dariť,“ teší sa z rastúceho trendu v návštevnosti Ľuboš Hamaj, poverený riadením galérie. Najväčší podiel na návštevnosti majú pritom školské skupiny. Podľa slov Ľuboša Hamaja je ambíciou galérie oslovovať práve školské skupiny a rodičov s deťmi. „Je to dobrá investícia do budúcnosti. Ak naučíme deti vnímať umenie, hľadať krásu okolo seba, iste z nich vyrastú kultúrni ľudia, ktorí budú našimi stálymi návštevníkmi,“ uvažuje Hamaj.

Výtvarníci zvučných mien

Počas uplynulého roku pripravila galéria vo svojich priestoroch, ale aj iných organizáciách dvadsaťpäť výstavných projektov. Najviac návštevníkov prilákala výstava Karola Felixa a klasika slovenského sochárstva Jozefa Kostku, ktoré si do galérie prišlo pozrieť viac ako 3500 návštevníkov. Spomenúť možno aj ďalšie mená ako Michael Rittstein, Robert Bielik, Nikolaj Feďkovič, Rudo Prekop alebo domáci autor Igor Mosný, ktoré sa podpísali na náraste diváckej atraktivity realizovaných výstav.

Galéria ako tvorivý priestor

Neoddeliteľnou súčasťou galérie je tiež Ateliér majstra Galerka, ktorý ponúka voľno-časové a kultúrno-vzdelávacie podujatia pre širokú verejnosť. Tvorivé aktivity v galérii sú určené pre širokú verejnosť od detí, cez študentov, dospelých až po seniorov. Workshopy, komentované a hravé prehliadky výstav, prednášky - to je len stručný popis toho, čo galéria ponúka svojim návštevníkom. „Poslaním sprievodných podujatí je pomáhať návštevníkom spoznať slovenské výtvarné umenie, ponúknuť miesto pre tvorivý oddych a zážitky, medzigeneračnú komunikáciu a pomôcť podporiť pozitívny vzťah k umeniu,“ pripomína galerijná pedagogička Monika Drocárová.

V uplynulom roku sa v ponuke galérie popri stabilných podujatiach objavilo i niekoľko noviniek. Deťom i dospelým bola určená Letná škola umenia, ktorá počas piatich dní ponúkla možnosť vyskúšať si niekoľko viac či menej známych výtvarných techník a bližšie spoznať súčasné slovenské výtvarné umenie. Jednou z noviniek minuloročného leta bola aj príležitosť stráviť noc v galérii a spať priamo medzi vystavenými dielami. Pre deti sme pripravili prespanie v galérií spojené s množstvom aktivít, prechádzkou večerným mestom a stretli sa aj s výtvarníkom Miroslavom Knapom,” vysvetľuje Monika Drocárová. Na jeseň pribudli do ponuky galérie fotografické workshopy, ktoré pomôžu záujemcom naučiť sa ovládať digitálny fotoaparát. Celkovo sa v rámci tvorivých a vzdelávacích aktivít uskutočnilo 219 podujatí, ktoré navštívilo 3923 návštevníkov.

Letné kino na nádvorí galérie

Ďalšou novinkou bolo aj Letné kino na nádvorí galérie, ktoré prilákalo viac ako tristo návštevníkov. Počas ôsmych letných piatkových večerov zhliadli návštevníci niekoľko filmových titulov umeleckých, celovečerných hraných, dokumentov a svoj priestor si našiel aj film pre detského diváka. „Snahou tohto projektu bolo oživiť nádvorie galérie a vytvoriť priestor pre ďalšie komunitné aktivity,“ dodáva Ľuboš Hamaj.

Digitálna galéria

Galéria Miloša Alexandra Bazovského v Trenčíne sa začiatkom júla uplynulého roku pripojila k svetovým i domácim výstavným sieňam, ktoré si môžu návštevníci pozrieť vďaka unikátnemu „Google Art Projektu". Priaznivci trenčianskej galérie sa môžu virtuálne poprechádzať po stálych expozíciách, obdivovať detaily diel nasnímaných vo ultravysokom rozlíšení či v skratke si prezrieť aspoň výber zo zbierkového fondu. „Trenčianskej galérii sa vďaka projektu digitalizácie realizovaného Slovenskou národnou galériou podarilo zachytiť do digitálnej podoby podstatnú časť zbierkového fondu. Zvyšok by mal pribudnúť v priebehu tohto roka,“ doplnil Ľuboš Hamaj.

Pozitívne zmeny vďaka podpore kraja a práci zamestnancov

Galéria Miloša Alexandra Bazovského v Trenčíne je jedinou galériou výtvarného umenia v zriaďovateľskej pôsobnosti TSK. Vznikla v roku 1969 a nesie meno po významnej osobnosti moderného slovenského výtvarného umenia Milošovi Alexandrovi Bazovskom. Spravuje zbierkový fond, ktorý aktuálne tvorí viac ako štyritisícosemsto obrazov, kresieb, grafík, plastík a fotografií. „Prezentácia výtvarného umenia či realizácia sprievodných aktivít by nebola možná bez podpory Trenčianskeho samosprávneho kraja, ale i tvorivej práce všetkých zamestnancov galérie, za čo im patrí veľká vďaka,“ zakončil Ľuboš Hamaj, poverený riadením galérie.

gmab podkrovie

Dokumenty

Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK