Počas neho aj tento rok v rámci praktickej časti maturitnej skúšky v študijnom odbore hotelová akadémia maturuje 70 piatakov. V dňoch 28. – 29. apríla od 9.00 do 18.00 h na návštevníkov čakajú kulinárske zážitky, ukážky líčenia a účesovej tvorby, odevného dizajnu.
Riaditeľ „Kaliny“ Štefan Gaman privítal vo štvrtok 28.4.2016 na pôde školy Ministra školstva, vedy, výskumu a športu SR Petra Plavčana, zástupcov zriaďovala: poslancov Zastupiteľstva Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) Františka Táma, Jozefa Stopku, Štefana Mjartana, z odboru školstva a kultúry Úradu TSK Danielu Hilčíkovú, hlavného kontrolóra TSK Richarda Horvátha, zástupcov štátnej a verejnej správy, zamestnávateľov, ktorí dlhodobo spolupracujú so školou zo spoločností Nestlé Slovensko s.r.o. a Prievidzské pekárne a cukrárne a.s., v neposlednom rade verejnosť. Predseda TSK Jaroslav Baška navštívi maturantov v piatok 29.4.2016.
Podľa riaditeľa školy Štefana Gamana prichádzalo na školu pred dvadsiatimi rokmi 2300 deviatakov, dnes ich je 1066. Spoločnými témami na rozhovor s Ministrom školstva, vedy, výskumu a športu SR Petrom Plavčanom a zástupcami TSK bol demografický vývoj aj systém duálneho vzdelávania, do ktorého je škola zapojená a celkovo v tomto systéme študuje v Trenčianskom kraji od školského roku 2015/2016 už 100 žiakov zo 422 na celom Slovensku. "Toto je ďalšia cesta, ktorú očakávame aj pre budúcnosť, že mladí ľudia tu získajú nielen teoretické vedomosti, ale aj praktické zručnosti na výkon svojho povolania,“ uviedol súčasný minister školstva SR. Projekt duálneho vzdelávania bude podľa jeho slov maximálne podporovať: "Je aj súčasťou programového vyhlásenia vlády SR, ktoré obsahuje aj remeslá, prípadne pracovné činnosti, ktoré sa týkajú základných zručností, ako sú murári, mäsiari, inštalatéri a podobne."
Predseda Aliancie stredoškolákov na Slovensku a Žiackej školskej rady pri SOŠOaS v Prievidzi Branislav Gigac opísal Gastrodni ako jedinečné podujatie svojho druhu na Slovensku, kde žiaci prezentujú svoje zručnosti nadobudnuté počas štúdia v študijných aj učebných odboroch, súčasne ako zvládajú manažment, ekonomiku aj gastronomické trendy v praxi. Predseda aliancie stredoškolákov sa vyjadril aj k téme duálneho vzdelávania na Slovensku. Duálne vzdelávania považuje za dobré, ale podľa jeho názoru úplne negarantuje uplatnenie žiaka po skončení školy. Podľa Daniely Hilčíkovej z Odboru školstva a kultúry Úradu TSK, zákon už teraz umožňuje uzavrieť zmluvu o budúcej pracovnej zmluve. Podpis pracovnej zmluvy je na strane zamestnávateľa ako aj žiaka. Ak si môže zamestnávateľ vybrať, vyberie si tých najlepších.
Tradičné Gastrodni urobili z tried kaviarne a reštaurácie, priestory školy ožili módnym dizajnom a novým trendmi v stolovaní. Počas dvoch dní sú návštevníkom ponúkané stredomorské jedlá, jedlá z Maďarska, tradičné jedlá zo Slovenska, grilované pochúťky, palacinky a ďalšie cukrárske a kuchárske výrobky, sortiment grilovaných jedál. Ochutnať môžu miešané nápoje od šikovných barmanov, jedinečnú chuť kávy od baristov, rôzne druhy osviežujúcich limonád.
Príprava Gastrodní trvá približne týždeň a podľa odhadov školy sa ho zúčastní asi 10 tis. návštevníkov.