Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Klub Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory (SOPK) v diskusii na tému Vytváranie zázemia pre život a podnikanie v Trenčianskom kraji

Predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) Jaroslav Baška prijal pozvanie na Klub SOPK (ďalej Klub), ktorý sa uskutočnil v pondelok 8. februára 2016 v priestoroch Kongresovej sály hotela Elizabeth v Trenčíne. Pripojil sa tak k členom SOPK, zamestnávateľom z trenčianskeho regiónu, zástupcom samospráv, primátorom, rektorovi univerzity a riaditeľom stredných odborných škôl, aby diskutovali na tému „Vytváranie zázemia pre život a podnikanie v Trenčianskom kraji“. Viac ako dvojhodinová diskusia spojila takmer štyridsiatku diskutujúcich.

Cieľom stretnutia bolo prediskutovať aktuálnu situáciu podnikateľského prostredia v Trenčianskom kraji a predseda TSK informoval členov Klubu o aktivitách kraja, ktorých cieľom je pripraviť kvalifikovanú pracovnú silu, zlepšiť infraštruktúru a podporiť tak podnikanie v regióne. V úvode predstavil činnosť, výzvy a priority TSK v oblasti zdravotníctva, školstva, dopravy, ale aj napríklad cestovného ruchu a spolupráce s inými regiónmi. Predstavil aj projekt Zelenej župy.

V diskusii reagoval Trenčiansky župan na otázky zamestnávateľov, riaditeľov, členov Klubu. Medzi najdiskutovanejšie témy patrila otázka kvalifikovanej pracovnej sily, jej mobilita či zlepšenie infraštruktúry v regióne. Ako uviedol predseda TSK, Trenčiansky kraj podniká kroky v oblasti spolupráce stredných odborných škôl so zamestnávateľmi. Je lídrom duálneho vzdelávania, v školskom roku 2015/2016 vstúpilo do duálneho vzdelávania v Trenčianskom kraji 100 žiakov zo 6 odborných škôl s celkovo 12 zamestnávateľmi. V novom šk. roku 2016/2017 sa do duálneho vzdelávania plánuje zapojiť 410 žiakov zo 17 stredných škôl. V minulom roku kraj vyčlenil 7 miliónov eur do zvyšovania kvality vzdelávania a zlepšenia podmienok vo vyučovacom procese.

Priemerná miera nezamestnanosti v TSK nameraná v decembri 2015 bola 7,7%, čo je pod celoslovenským priemerom 10,6%. Nezamestnanosť mladých ľudí do 29 rokov je v kraji nadpriemerná. Ako oboznámil Trenčiansky župan zamestnávateľov, absolventi, ktorí vychádzajú zo škôl, ťažko hľadajú uplatnenie na trhu práce, hoci ponuka pracovných miest v regióne je dostačujúca. Navrhovaným riešením TSK je zmena siete škôl, reštrukturalizácia stredných škôl.

V oblasti infraštruktúry informoval Trenčiansky župan o aktuálnej situácii prípravy výstavby ciest R2 a R6 a o modernizácii železničnej trate Púchov-Považská Bystrica pre rýchlosť do 160 km/hod. Realizované dopravné projekty majú pomôcť k zlepšeniu podnikateľského prostredia v kraji a k zvýšeniu mobility pracovnej sily.

Príležitosťou pre firmy v Trenčianskom kraji je aj príchod zahraničného investora Jaguar Land Rover. Mnohí subdodávatelia pre automobilový priemysel pôsobia priamo v kraji. Takisto SOPK podpísala zmluvu so Slovenskou agentúrou pre rozvoj investícii a obchodu (SARIO), ktorá sa zameriava na podporu spolupráce dodávateľov pre Jaguar.

Diskusia s predsedom TSK umožnila členom Klubu SOPK získať nové informácie o tých oblastiach, ktoré prispejú k zvýšeniu kvality podnikateľského prostredia.

Dokumenty

Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK