Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Na hornom Ponitrí sa blížia každoročné oslavy baníctva. Príležitostne nahliadli do útrob Zeme

Centrom baníctva v Trenčianskom kraji je už viac ako 100 rokov horné Ponitrie. Najväčšie banské mestá Prievidza, Handlová i Nováky si každoročne pripomínajú namáhavú a nebezpečnú prácu baníkov počas regionálnych osláv Dňa baníkov, ktorých súčasťou je aj tradičný Banícky jarmok.

Pri tejto príležitosti hodnotili  Hornonitrianske bane Prievidza (HBP) uplynulý banícky rok a umožnili nahliadnutie do útrob Zeme.  Do podzemia 11. poľa  ťažobného úseku  Bane  Nováky sfáral aj podpredseda Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) Richard Takáč. „Presvedčili sme sa na vlastnej koži, že práca baníkov je náročná v ťažkých pracovných podmienkach, často vo vysokých teplotách a stiesnených priestoroch,“ uviedol vicežupan. Na pracovisku vybavenom modernou technológiou, na komplexne mechanizovanom stenovom porube sa stretol s členmi stenárskeho kolektívu Slavomíra Bielika. Ide o jeden z popredných kolektívov, ktorý za uplynulý banícky rok celkovo vyťažil 365 590 ton hnedého uhlia.

V troch ťažobných úsekoch hornonitrianskych baní – v baniach Cigeľ, Handlová a Nováky baníci vyťažili a predali viac ako 1 791 000 ton odbytových sortimentov uhlia. Pri príprave nových ťažobných kapacít vyrazili razičské osádky v podzemí troch baní na hornej Nitre 9 887 m banských diel. Väčšina vyťaženého uhlia smerovala do Elektrárne Nováky. „Spoločnosť má  pred sebou ďalší  banícky rok. Vyťažením 1 981 000 t uhlia v roku 2016 chce pokryť všetky požiadavky odberateľov, dosiahnuť tvorbu výsledku hospodárenia v kladných číslach,“ uviedla hovorkyňa HBP Adriana Siváková. V skupine Hornonitrianske bane (v materskej a dcérskych spoločnostiach) nachádza v súčasnosti pracovné uplatnenie viac ako 4000 zamestnancov.

Osláv baníctva na hornej Nitre sa zúčastní aj predseda TSK Jaroslav Baška. V piatok zavíta do Prievidze na otvorenie Baníckeho jarmoku a v sobotu spolu s delegáciou TSK položia vence k Pamätníku obetiam banských nešťastí na mestskom cintoríne v Handlovej.

autor: rk

Fotogaléria

Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK