Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Na Salaši v Papradne si zmerala sily takmer dvestovka malých aj veľkých Saganov

Cyklistické preteky, ktoré už druhýkrát organizoval Cyklo team Brvnište, o. z., v spolupráci s obcou Brvnište, Papradno a Kolibou Papradno, podporil zo svojho dotačného systému Trenčiansky samosprávny kraj (TSK). Jeho predseda Jaroslav Baška prišiel v sobotu predpoludním odštartovať tých najmenších pretekárov. „Marikovská i papradnianska dolina, rovnako ako aj celé Slovensko, žije cyklistikou. Myslím si, že do veľkej miery sa o to zaslúžil aj Peter Sagan a, samozrejme, všetci organizátori, ktoré takého podujatia realizujú. Cyklistika je naozaj na výslní a ja sa teším, že TSK môže takého aktivity  podporovať. U nás v kraji máme veľmi veľa cyklistov, či už amatérskych alebo profesionálnych,“ povedal župan Baška, ktorý je sám aktívnym cyklistom a fanúšikom tohto športu. Všetkým cyklistom zároveň zaželal, aby si preteky naplno vychutnali a šťastne a v zdraví došli do cieľa.

Cyklistika na výslní

Aj napriek chladnejšiemu počasiu sa na štart postavilo obdivuhodné množstvo cyklistov. „Prvý ročník pretekalo podstatne menej detí. Súťažilo okolo 70 detí, tento rok sa prihlásilo až 99. Oproti minulému roku to vnímam ako dosť veľké zlepšenie aj vzhľadom na počasie. Teším sa, že rodičia ani deti sa horšieho počasia nezľakli a nájdu sa aj takí, ktorí sa neboja odísť od mobilu a od počítača a zašportovať si,“ neskrýval radosť organizátor, predseda Cyklo teamu Brvnište, o. z., Štefan Francisty. Malí cyklisti súťažili v rámci 4. kola Detskej Považskej cykloligy v 6 kategóriách rozdelených podľa veku pre chlapcov i dievčatá na trati v areáli Koliby Papradno. Popoludní sa k slovu dostal 25-kilometrový a 43-kilometrový MTB maratón Brvnište pre dospelých jazdcov, na ktorý sa prihlásila bezmála stovka cyklistov spomedzi mužov aj žien. Na dlhšej trati čakalo súťažiacich prevýšenie až 1700 metrov. Na oboch tratiach jazdili súťažiaci rozdelení do 6 mužských a 4 ženských kategórií.

Podľa organizátorov sa okrem amatérskych jazdcov pretekov zúčastňuje aj zopár profesionálnejších cyklistov. Niektorí z nich prišli dokonca aj z Bratislavy, Piešťan či z východného Slovenska. „Cyklisti sa do tohto prostredia radi vracajú. Je tu pekná príroda, salaš, rodiny s deťmi sa tu môžu najesť aj zahrať, poobzerať si zvieratá od koní až po ovečky,“ dodal Štefan Francisty. Všetkých súťažiacich svojou prítomnosťou podporili aj starostovia okolitých obcí papradnianskej doliny.

Trenčiansky samosprávny kraj okrem tohto podujatia v roku 2016 finančne podporil aj ďalšie cyklistické aktivity, medzi nimi napríklad Vrchársku korunu Trenčianska, Bikefest 2016 či Cykloprejazd Košariská – Hodonín.

Výsledky pretekov, Detskej Považskej cykloligy i MTB maratónu Brvnište, sú dostupné v priloženom súbore.

 

autor: vr

Fotogaléria

B1
B2
B3
B4
B5

Dokumenty

Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK