Na stredných školách v zriaďovateľskej pôsobnosti TSK sa budú voliť členovia do orgánov školskej samosprávy

Tie sú jedným z orgánov, ktoré vykonávajú školskú samosprávu. V najbližších týždňoch pribudne ďalších 5 výziev, v mesiaci august ďalších 8, t.j. do konca roka 2016 sa budú voliť členovia do rád škôl na 35 školách.

Rady školy majú veľké kompetencie

Postavenie rady školy definuje zákon č. 596/2003 Z. z. o štátnej správe v školstve a školskej samospráve v znení neskorších právnych predpisov. Medzi jej najvýznamnejšie kompetencie patrí uskutočňovanie výberového konania na vymenovanie riaditeľa, rada navrhuje na základe výberového konania kandidáta na vymenovanie do funkcie riaditeľa, predkladá návrh na odvolanie riaditeľa alebo sa vyjadruje k návrhu na odvolanie riaditeľa. Vyjadruje sa tiež ku koncepčným zámerom rozvoja školy alebo školského zariadenia, k návrhu na zrušenie školy, resp. školského zariadenia a mnohým ďalším otázkam. Rada školy môže mať 5 – 11 členov. Rada je iniciatívny a poradný samosprávny orgán, ktorý vyjadruje a presadzuje verejné záujmy a záujmy žiakov, rodičov, pedagogických zamestnancov a ostatných zamestnancov v oblasti výchovy a vzdelávania.

Viac ako dvadsiatka výziev na voľby členov do rady školy konkrétnych škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti TSK je zverejnená na webovom sídle TSK v sekcii Školstvo a šport - Školská samospráva.

Každá škola pri voľbe členov do orgánu školskej samosprávy postupuje podľa zákona č. 596/2003 Z. z. o štátnej správe v školstve a školskej samospráve v znení neskorších právnych predpisov a vyhlášky Ministerstva školstva SR č. 291/2004 Z. z., ktorou sa určujú podrobnosti o spôsobe ustanovenia orgánov školskej samosprávy, o ich zložení, o ich organizačnom a finančnom zabezpečení v znení neskorších právnych predpisov.