Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Po krajských cestách od dnes jazdí 30 modrých autobusov novej generácie

Sú komfortnejšie, modernejšie, ale hlavne bezpečnejšie. Modré autobusy Crossway odvezú od 76 do 88 cestujúcich, ktorým okrem klimatizovaných priestorov a bezpečnostných pásov ponúknu aj možnosť bezplatného pripojenia na WiFi. Nové autobusy prímestskej autobusovej dopravy (PAD) sú od dnešného dopoludnia nasadené na všetkých prevádzkach SAD Trenčín, a. s., teda v Považskej Bystrici, Púchove, Ilave, Trenčíne, Novom Meste nad Váhom aj na Myjave. Tridsiatka vozidiel je koncipovaná podľa najprísnejších európskych noriem. Vozidlá disponujú čelnými i bočnými elektronickými informačnými tabuľami na zlepšenie orientácie cestujúcej verejnosti na frekventovaných zastávkach.

Rastie kultúra aj kvalita cestovania, autobusy sú bezpečnejšie aj ekologickejšie

Modernizáciou vozidiel PAD kraj napĺňa strategické ciele projektu Zelená župa. „Nové autobusy sú výrazne šetrné voči životnému prostrediu, pretože ako celkom prvé majú moderné ekologické motory EURO 6. Zároveň sa zvyšuje aj bezpečnosť cestujúcich, keďže nové autobusy majú celkom iné charakteristické vlastnosti aj v tejto oblasti,“ povedal trenčiansky župan Jaroslav Baška tesne po slávnostnom prestrihnutí pásky, ktoré autobusom symbolicky umožnilo vstup na krajské cesty. Cestujúcim i vodičom zaželal mnoho šťastných kilometrov. Jeho slová svojim vyjadrením potvrdil aj predseda dozornej rady SAD Trenčín, a. s., George Trabelssie. „Nové autobusy majú mnoho bezpečnostných prvkov, ktoré tým starším chýbajú. Ich prevádzka je oveľa ekonomickejšia, pretože náklady na servis a prípadné opravy sú omnoho menšie,“ komentoval za SAD Trenčín, a. s., a informoval aj o ďalšej novinke, ktorá má verejnosť motivovať k využívaniu PAD: „Dnešným dňom sa prvýkrát zaraďujú na cesty dva vozíky z autobusy, ktoré budú slúžiť cyklistickej verejnosti. Do dnes bicykle zaberali priestor v autobusoch, odteraz na špeciálne vybratých trasách so zvýšeným pohybom cyklistov budú jazdiť autobusy s cyklovozíkmi.“ S cyklovozíkmi sa verejnosť mohla prvýkrát stretnúť už aj počas Dňa otvorených dverí na TSK 3. októbra 2016.

Cena lístkov neporastie

Rozšírením vozového parku SAD Trenčín, a. s., sa priemerný vek autobusov spoločnosti znížil z pôvodného 8,07 roka na 6,82 roka. „Zakúpením nových autobusov sa cena cestovných lístkov nezvyšuje, ale ostáva zachovaná. Naopak, na TSK máme tendenciu upravovať cenu lístkov smerom dole,“ povedal trenčiansky župan na margo zavedenia jednotného systému zliav pre dôchodcov a v obciach a mestách, kde nepremáva mestská hromadná doprava, nultého tarifného pásma. Modré autobusy SAD Trenčín, a. s., ročne prepravia necelých 16 mil. cestujúcich. Zvýšiť tento počet sa dlhodobo snaží aj vedenie TSK. Počas Európskeho týždňa mobility kraj spolu so SAD Trenčín, a. s., a SAD Prievidza, a. s., zorganizoval prieskum mienky cestujúcej verejnosti zameraný na ich spokojnosť a preferencie, ktorého výsledky sa postupne premietnu do konkrétnych opatrení.  Pre zachovanie obslužnosti vo všetkých častiach kraja sa TSK snaží nastaviť sieť autobusov optimálne a ekonomicky oprávnené náklady svojim dvom zmluvným prepravcom, vyplývajúce zo zákona a nariadenia EÚ, hradí dôsledne. Na rok 2016 z svojho rozpočtu pre oboch dopravcov vyčlenil takmer 18 mil. €. Aj vďaka tejto sume má 30 nových autobusov nielen SAD Trenčín, a. s., ale aj druhý dopravca, SAD Prievidza, a. s., ktorý ich užíva už od júna tohto roka.

Svedkami slávnostného vypustenia nových vozidiel na cesty boli okrem už vyššie uvedených aj poslanci Zastupiteľstva TSK, ďalší zamestnanci Úradu TSK a SAD Trenčín, a. s., rovnako ako aj študenti viacerých stredných škôl: Dopravnej akadémie Trenčín, Strednej zdravotníckej školy a Strednej odbornej školy stavebnej. Práve oni totiž tvoria veľkú časť podielu cestujúcich PAD. Okrem možnosti absolvovať premiérovú jazdu novým autobusom priamo s trenčianskym županom, si mohli obzrieť aj to, ako funguje moderný dispečing, čo všetko dokáže aplikácia UBIAN a na vlastné oči mohli obdivovať aj už nepojazdný, no výnimočný model autobusu RTO.

foto: Radovan Stoklasa /OKaMV

autor: vr

Fotogaléria

OKaMV
OKaMV
OKaMV
OKaMV
OKaMV
OKaMV
OKaMV
OKaMV
20161111_TN_SAD_foto_Radovan_Stoklasa_003w
20161111_TN_SAD_foto_Radovan_Stoklasa_004w
20161111_TN_SAD_foto_Radovan_Stoklasa_019w
vyber (1)
vyber (2)
vyber (3)
vyber (4)
vyber (5)
vyber (6)
vyber (7)
Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK