Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Pobedimčania si krásnym gestom uctili rodáka Jána Mitošinku

Športový areál v Pobedime od štvrtku 29. septembra 2016 nesie nový názov. V rámci spomienky na prvého prezidenta Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH) Jána Mitošinku odhalili pamätnú tabuľu s podobizňou Jána Mitošinku  a pomenovali športový areál v obci na Športový areál Jána Mitošinku.          

Spomienkovej slávnosti sa zúčastnili prezident SZĽH Martin Kohút, župan Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) Jaroslav Baška, poslanec Zastupiteľstva TSK Dušan Bublavý i starosta obce Pobedim Martin Lednický. Nechýbala ani manželka Jána Mitošinku. „Nepoznám iný šport, ako je ľadový hokej, ktorý dokáže spojiť niekedy aj nespojiteľné. Dokáže naozaj spojiť celý národ, keď hrá naša reprezentácia. Som veľmi rád, že obec Pobedim a pán starosta pripravili takéto podujatie. Novopomenovanému športovému areálu želám aby vychoval nových športovcov, ktorí budú reprezentovať nielen Pobedim a Trenčiansky kraj, ale i celé Slovensko,“ povedal župan Jaroslav Baška, ktorý spoločne s prezidentom SZĽH Martinom Kohútom slávnostne odhalili pamätnú tabuľu.

Ján Mitošinka po rozdelení Česko – Slovenska pracoval v najvyššej funkcii v slovenskom hokeji. V rokoch 1992 – 1997, keď vznikala slovenská hokejová reprezentácia i slovenské súťaže, venoval ich formovaniu neutíchajúcu energiu. Za jeho éry zaznamenal slovenský hokej obrovské úspechy. Vďaka jeho diplomatickým schopnostiam sa postaral o to, aby Slovensko nezačínalo cestu medzi elitu v D – kategórii. Vynaložil enormné úsilie, aby sa hokejové Slovensko dostalo do A – kategórie. V roku 1995 sa mu to podarilo. „Bol to môj sen, ktorý som mal už dlhší čas, aby sme vzdali takýmto spôsobom hold nášmu vzácnemu rodákovi. Sme radi, keď nám povedali, že vy sa máte, vy máte Mitošinku. Áno, máme a sme na to hrdí,“ uviedol starosta Pobedima Martin Lednický. 

Pri príležitosti odhalenia pamätnej tabule Jánovi Mitošinkovi a pomenovania športového areálu na Športový areál Jána Mitošinku zorganizovala obec Pobedim aj vernisáž výstavy s názvom Ján Mitošnika a šport v Pobedime. Vystavené exponáty pochádzajú z pôvodnej pamätnej izby Slovenského hokejové klubu a z majetku športových oddielov a občanov obce.

autor: mp

Dokumenty

Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK