Prehľad očakávaných udalostí v 37. týždni

Pondelok, 12. september 2016

Regionálne kultúrne centrum v Prievidzi v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja organizuje od pondelka 12. septembra 2016 do 31. októbra 2016 výstavu Tajomstvá hmyzu. Jedinečnú kolekciu exotického hmyzu sprístupní zberateľ a tropický bádateľ Michal Zachar z Prievidze. Výstava sa koná v Galérii Regionart pri Regionálnom kultúrnom centre v Prievidzi.

Výchovno-vzdelávacie podujatie Varenie slivkového lekváru sa uskutoční od 12. septembra 2016 do 16. septembra 2016 v Gazdovskom dvore v Turej Lúke. Tradičné varenie slivkového lekváru je spojené s rozprávaním o ovocinárskych tradíciách na kopaniciach, školou tanca, spevu a tradičným občerstvením. Podujatie, ktoré je určené pre materské školy, základne školy a stredné školy organizuje Centrum tradičnej kultúry v Myjave v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja.

Klub kultúry Uherské Hradiště a Trenčianske osvetové stredisko v Trenčíne v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pozývajú na výstavu fotografií Jiřího Skŕipského Skotsko – krajina čarovného světla a jiné fotografie. Výstava sa koná v Redute v Uherskom Hradišti.

Realizačný tím projektu Spoza brány k politikom OZ Silnejší Slabším a DSS Adamovské Kochanovce organizujú v pondelok 12. septembra 2016 o 10.00 h Posedenie pri harmonike, ktoré sa uskutoční v DSS Adamovské Kochanovce.

K príprave 20. zasadnutia Zastupiteľstva Trenčianskeho samosprávneho kraja sa uskutoční v pondelok 12. septembra 2016 od 13.00 h do 15.00 h na Úrade Trenčianskeho samosprávneho kraja stretnutie Rady predsedov komisií.

Streda, 14. september 2016

Verejná knižnica M. Rešetku v Trenčíne v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja organizuje v stredu 14. septembra 2016 od 8.00 h do 9.30 h bezplatnú inštruktáž na zvládnutie základov PC a komunikácie prostredníctvom e-mailu pre seniorov s názvom Babi, pošli mi to mejlom. Účasť treba vopred nahlásiť na telefóne číslo 032/7708314.

Galéria Miloša Alexandra Bazovského v Trenčíne v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pozýva na autorskú výstavu krajinára Rudolfa Moška s názvom Rudolf Moško. Vernisáž sa uskutoční v stredu 14. septembra 2016 o 17.00 h, výstava potrvá do 23. októbra 2016. Výstavu môžete navštíviť v Sále Regionálneho kultúrneho centra v Prievidzi.

Jednota dôchodcov na Slovensku, Krajská organizácia JDS Trenčín, Základná organizácia O2 JDS Trenčín a Rada Akadémie tretieho veku Trenčín pozývajú vo štvrtok 14. septembra 2016 o 13.30 h na slávnostné otvorenie 30. ročníka Akadémie tretieho veku, ktoré sa uskutoční v Kultúrnom centre Stred Dlhé Hony v Trenčíne.

Štvrtok, 15. september 2016

Vo štvrtok 15. septembra 2016 o 18.00 h organizuje Regionálne kultúrne centrum v Prievidzi v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja koncert Štvrtok? Jedine Koncert! Especias. Hudobná formácia Especias z Banskej Bystrice prináša vo svojej tvorbe fúziu swingu, jazzu, vážnej hudby, folklóru, latina a groovu. Koncert sa uskutoční v Sále Regionálneho kultúrneho centra v Prievidzi.

V priestoroch Prvej komornej divadelnej scény a v kine Hviezda v Trenčíne bude od štvrtka 15. septembra 2016 do nedele 18. septembra 2016 prebiehať 22. ročník festivalu Sám na Javisku. Festival poskytuje priestor na prezentáciu domácich a zahraničných divadelných produkcií. Dlhé roky sa snaží prezentovať odlišné typy predstavení – od klasických monodrám, cez pantomímu, bábkové a alternatívne divadlo až po v súčasnosti populárnu one-man show.

Cyklistickú sezónu uzavrie Cyklistický klub EPIC Dohňany vo štvrtok 15. septembra 2016 podujatím Bratislava – Dohňany. Podujatie je určené pre všetkých nadšencov cyklistiky.

Piatok, 16. september 2016

V piatok 16. septembra 2016 o 15.00 h sa uskutoční vernisáž výstavy S bábikou po Slovensku aj okolo sveta vo výstavných priestoroch Podjavorinského múzea v Novom Meste nad Váhom. Výstava bábik v tradičnom ľudovom odeve zo Slovenska a zahraničia zo zbierok Jaroslava Burjaniva, Rastislava Belloviča a Marty Rýdzej potrvá do 26. novembra 2016. Výstavu organizuje Trenčianske múzeum v Trenčíne; Oddelenie Podjavorinské múzeum v Novom Meste nad Váhom v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja.

Sobota, 17. september 2016

Obec Trenčianske Stankovce, Trenčianske osvetové stredisko v Trenčíne a Trenčianske múzeum v Trenčíne oboje v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pozýva na podujatie Ján Lipský – Spomienková slávnosť, pri príležitosti 250. výročia jeho narodenia. Spomienková slávnosť sa uskutoční v sobotu 17. septembra 2016 o 13.00 h v spoločenskom dome v Trenčianskych Stankovciach.

V sobotu 17. septembra 2016 oslávi svoje 30. výročie Folklórna skupina Rokôška. Príďte o 17.00 h do zasadačky Obecného úradu v Nitrianskom Rudne na výročný program Spomíname a ďakujeme. Vystúpia FSk Rokôška v sprievode ĽH spod Rokoša.

Farnosť Ladce, Farnosť Beluša, obec Ladce, obec Beluša a Považská cementáreň Ladce pozývajú v sobotu 17. septembra 2016 od 13.30 h do 14.45 h na Slávnosť požehnania krížovej cesty Božieho milosrdenstva. Hlavným celebrantom požehnania krížovej cesty bude Mons. Tomáš Galis, žilinský diecézny biskup. O 15.35 h sa uskutoční Slávenie svätej omše na hore Butkov. V rámci svätej omše budú požehnané devocionálie – pamätné medaily pre účastníkov sv. omše. Pred svätou omšou je pripravený kultúrny program.

Občianske združenie Hornonitrie organizuje v sobotu 17. septembra 2016 od 13.00 h na námestí SNP v Nitrianskom Pravne podujatie Deň obcí Pravnianskej doliny. V programe budú účinkovať Spevácka skupina PROBNER ECHO, Spevácka skupina Nezábudky, Poluvská muzika a ďalší. Pripravená je ochutnávka tradičných jedál členských obcí OZ Hornonitrie a ľudové remeslá.

Atletický oddiel TJ Spartak Myjava pozýva na 7. ročník bežeckého preteku Kopaničiarska 10-tka, ktorý sa uskutoční v sobotu 17. septembra 2016 so štartom detí o 10.00 h a so štartom hlavného preteku o 13.00 h.

Obecný úrad Streženice s podporou Trenčianskeho samosprávneho kraja pozýva na Streženické hody, ktoré sa budú konať od 17. septembra 2016 do 18. septembra 2016. V sobotu je na programe o 15.00 h Futbalový turnaj v areáli Multifunkčného ihriska a o 20.00 h Hodová zábava. V nedeľu o 13.00 h je pripravené Kultúrne popoludnie a otvorenie multifunkčného ihriska. Vystupovať budú FS Lednica, Spevácka skupina Štepnická Skala, FS Javorník Lúky pod Makytou, Black Band.

Najväčší farmársky festival Mňam fest sa uskutoční v sobotu 17. septembra 2016 od 10.00 h v Bánovciach nad Bebravou. Už siedmykrát vám budú variť gurmánske špeciality farmári, potravinári a obce z regiónu. Pripravený je bohatý kultúrny program, v ktorom vystúpia FS Drienovec, Olšiakovci, Kovalíčkovci, DH Nadličanka a množstvo ďalších účinkujúcich. V programe pre deti budú účinkovať Detský folklórny súbor Radosť, TŠ Dancando či Kúzelník Ivan. Podujatie s koná s podporou Trenčianskeho samosprávneho kraja.

Obecný úrad Častkovce pozýva v sobotu 17. septembra 2016 od 14.00 h na hody, ktoré sa uskutočnia v Obecnom parku v Častkovciach. Vystupovať budú Horkýže Slíže, Kali, Gladiator, Kysucký Prameň a iní.

Nedeľa, 18. september 2016

Mikroregión Bošácka pozýva v nedeľu 18. septembra 2016 o 14.00 h na 3. Slávnosti pod rozhľadňou Hájnica v Haluziciach. Pripravené je občerstvenie a kultúrny program DH Bošáčanka a FS Dúbrava z Březovej. V prípade nepriaznivého počasia sa akcia presúva na iný termín.

Slovenská asociácia silných mužov organizuje v nedeľu 18. septembra 2016 od 14.00 h na Trenčianskom hrade silácke podujatie Meč Matúša Čáka 2016. Tradičné podujatie merania síl strongmanov v náročných disciplínach sa koná po 16.-krát.

Pripomíname aj kultúrno-spoločenské podujatia, výstavy a výstavky, ktoré pokračujú až do 30. septembra 2016 vo Verejnej knižnici M. Rešetku v Trenčíne, ktorej zriaďovateľom je Trenčiansky samosprávny kraj.

Zážitkové vzdelávanie na motívy detskej knižky Lentilka pre dedka Edka v knižnici na Hasičskej 1 (literatúra pre deti a mládež). Jednotlivé termíny treba vopred dohodnúť, bližšie informácie na deti@vkmr.sk.

Vo všetkých pracoviskách s literatúrou pre deti a mládež je pripravený 53. ročník medziškolskej a medzitriednej súťaže žiakov ZŠ v Trenčíne v čítaní v šk. r. 2016//2017 s názvom Čítajme všetci, čítanie je super. Bližšie informácie a kontakty na jednotlivé pracoviská nájdete na www.vkmr.sk.

Podujatie Pasovanie prvákov v knižnici je určené pre prvákov na ZŠ, ktorých čaká slávnostný zápis do knižnice. Kvôli ľahšiemu zoznamovaniu s písmenkami dostanú čitateľské preukazy na celý rok zdarma. Zároveň im bude predstavené kráľovstvo detských rozprávok a hravou formou pochopia, čo všetko im knižnica ponúka. Termín je potrebné dohodnúť vopred. Bližšie informácie a kontakty na jednotlivé pracoviská nájdete na www.vkmr.sk.

Pre pedagógov sú v ponuke informačné hodiny pod názvom Opäť do školy, opäť do knižnice pre žiakov ZŠ. Termín treba vopred dohodnúť. Bližšie informácie a kontakty na jednotlivé pracoviská: deti@vkmr.sk, juh@vkmr.sk, dlhehony@vkmr.sk.

Učíme sa spolu je ponuka pre pedagógov ZŠ na realizáciu vyučovacích hodín k problematike vybranej z osnov učiva v netradičných priestoroch, pomocou zážitkového čítania, tvorivých dielni či iných aktivít. Bližšie informácie a kontakty na jednotlivé pracoviská: deti@vkmr.sk, juh@vkmr.sk, dlhehony@vkmr.sk.

V termíne od 2. septembra 2016 do 30. septembra 2016 sa v priestoroch Verejnej knižnice M. Rešetku v Trenčíne na Hasičskej 1 koná tematická výstava kníh Opäť v škole s podtitulom Deti, zoznámte sa s niečím novým! Výstava je otvorená v pracovné dni od 7.00 h do 18.00 h  a v sobotu od 8.00 h do 13.00 h.

Tematická výstavka Dni európskeho kultúrneho dedičstva zameraná na pamiatky v regióne s cieľom zvýšiť kultúrne povedomie o miestnom kultúrnom dedičstve sa koná od 2. septembra 2016 do 30. septembra 2016 v pracovné dni od 7.00 h do 18.00 h a v sobotu od 8.00 h do 13.00 h vo Verejnej knižnici M. Rešetku v Trenčíne na Jaselskej 2.

Vo Verejnej knižnici M. Rešetku v Trenčíne na Jaselskej 2 sa koná od 2. septembra 2016 do 30. septembra 2016 tematická výstavka Ústava Slovenskej republiky venovaná najvyššie postavenému právnemu predpisu platnému v SR pri príležitosti Dňa Ústavy SR.

autor: mp