Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Pripravte si svoju krv na 12. apríla 2016

Zamestnanci Úradu TSK, organizácií v zriaďovateľskej pôsobnosti TSK, ako aj široká verejnosť môžu prísť darovať krv na Úrad TSK, kde bude zriadená mobilná transfúzna jednotka NTS Trenčín, alebo do jednej z nemocníc v zriaďovateľskej pôsobnosti TSK. Presné časy a miesta odberov budú včas spresnené.

Podujatie sa stretáva s pozitívnym ohlasom a každoročne pritiahne mnoho prvodarcov, ktorí prekonajú prvotné obavy a odhodlajú sa prispieť k záchrane života. Tí, ktorí minulý rok darovali krv po prvýkrát, si prevezmú preukazy prvodarcov, potvrdenia o ich prvom darovaní krvi.

V prvom ročníku v roku 2014 darovalo 8,5 litra krvi spolu 21 zamestnancov TSK. Minulý rok sa do spoločnej akcie „Jarnej kvapky krvi“ zapojilo už 79 darcov, ktorí darovali viac ako 31 litrov krvi, a do „Letnej kvapky krvi“, ktorá nadviazala na úspešnú jarnú, sa zapojilo 68 darcov krvi, ktorým bolo odobratých 27,2 litra drahocennej tekutiny. Od začiatku sa do darcovstva krvi, ktoré iniciuje TSK, zapojilo celkovo 168 darcov, ktorí darovali pre dobrú vec viac ako 66,7 litra krvi.

Darcovstvo krvi ma pozitívny vplyv aj na samotného darcu. Pri odbere sa dozvie svoju krvnú skupinu, zistí, či má dobrý krvný obraz alebo aj či sú jeho fyziologické parametre krvného obrazu v poriadku. Darcovstvo krvi prispieva k regenerácii organizmu, ale hlavne môže zachrániť ľudský život.

Ukážme, že v Trenčianskom kraji žijú dobrosrdeční ľudia pripravení pomôcť. Ak ste vhodnými darcami, príďte 12. apríla 2016 na „Jarnú kvapku krvi“, ktorú organizuje TSK v spolupráci s NTS Trenčín a s nemocnicami v zriaďovateľskej pôsobnosti TSK. Plánujú sa aj prekvapenia.

Ako sa pripraviť na darcovstvo krvi, ale aj to, či ste vhodnými darcami, sa dozviete v priložených letákoch.

Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK