Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Riaditelia škôl obhajovali študijné a učebné odbory

Predmetom zasadnutia Krajskej rady boli návrhy na zmeny v sieti škôl a školských zariadení SR a návrh profilácie stredných odborných škôl v TSK.

Krajská rada schválila návrh na zaradenie školského zariadenia „Výdajná školská jedáleň“ na Farskej 7 v Bánovciach nad Bebravou ako súčasť Strednej odbornej školy (SOŠ) strojníckej v Bánovciach nad Bebravou do siete škôl a školských zariadení SR. Takisto schválila návrh na vyradenie Elokovaného pracoviska, Dukelská štvrť 941/10, poštový priečinok 21, Dubnica nad Váhom, ako súčasť SOŠ podnikania v Trenčíne zo siete škôl a školských zariadení SR k 31.08.2016.

Na januárovej Krajskej rade obhajovali riaditelia stredných odborných škôl svoje návrhy na zaradenie študijného odboru do siete škôl. Tentokrát predstúpili pred zástupcov štátnej správy, úradu práce, sociálnych vecí a rodiny, stavovských a profesijných organizácií a zástupcov významných zamestnávateľov v regióne, aby odprezentovali dôvody vyradenia študijných a učebných odborov zo siete príslušnej školy v zriaďovateľskej pôsobnosti TSK.

Členovia Krajskej rady schválili SOŠ v Dubnici nad Váhom, SOŠ obchodu a služieb v Novom Meste nad Váhom, SOŠ v Starej Turej, Strednej priemyselnej škole (SPŠ) v Myjave, SPŠ v Považskej Bystrici, SOŠ v Považskej Bystrici, SOŠ obchodu a služieb v Prievidzi, SOŠ v Prievidzi, SOŠ v Handlovej, SOŠ v Trenčíne a SOŠ obchodu a služieb v Trenčíne vyradenie požadovaných odborov zo siete školy. Dôvodom pre vyradenie bolo predovšetkým, že študijný, alebo učebný odbor sa na škole dlhodobo nevyučuje, nie je v súlade s profiláciou školy, alebo v regióne nie je žiadosť zo strany zamestnávateľov na absolventov študijného odboru.

zasadnutie krajskej rady

V závere programu členovia diskutovali o funkčnosti systému duálneho vzdelávania. Vyjadrovali sa k záujmu o duálne vzdelávanie zo strany žiakov, ako aj zamestnávateľov. Tí potvrdili záujem firiem v rámci Trenčianskeho kraja o systém duálneho vzdelávania. Dokonca školám spolupráca s firmami v systéme duálneho vzdelávania zvyšuje atraktivitu, posilňuje ich postavenie na trhu škôl z pohľadu študenta, ale aj rodiča.

Trenčiansky samosprávny kraj dlhodobo pracuje na zatraktívnení odborného vzdelávania, na propagácii odborného vzdelávania, na nábore žiakov základných škôl, pri zabezpečovaní praktického vyučovania žiakov SOŠ, čím sa aktívne pripravujú na vstup do duálneho systému vzdelávania. Teraz je rad na žiakoch základných škôl, aby si vybrali tú strednú školu, ktorá im umožní rýchlejší nástup do práce. 

Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK