Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Študenti z SOŠ Stará Turá súťažia o návštevu v Európskom parlamente

V pondelok 21. novembra 2016 navštívil predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) Jaroslav Baška Strednú odbornú školu (SOŠ) v Starej Turej, ktorá je v zriaďovateľskej pôsobnosti TSK.

Besedu s trenčianskym županom zorganizovali žiaci spoločne s pedagogickým zborom školy v rámci projektu Euroscola, ktorý na Slovensku organizuje Informačná kancelária Európskeho parlamentu. Program Euroscola umožňuje mladým ľuďom na jeden deň navštíviť Štrasburg a rokovať v budove Európskeho parlamentu ako ozajstní europoslanci. Zapojiť sa do súťaže mohli študenti ktorejkoľvek strednej školy na Slovensku. Školy, ktoré sa umiestnia na 1. až 7. mieste, získajú možnosť v prvom polroku 2017 navštíviť Štrasburg.

Počas viac ako hodinovej prednášky sa predseda TSK Jaroslav Baška venoval témam ako Predsedníctvo SR v Rade EÚ, migrácia a trh práce, utečenecká kríza či vplyv EÚ na regionálnu politiku. „V rámci projektu Euroscola môžu stredné školy spropagovať EÚ, o čom je, v čom pomáha jednotlivým krajinám a obyvateľom EÚ. Dnes som prišiel porozprávať študentom aj o mojich skúsenostiach predsedníctva Slovenska v Rade EÚ. EÚ je úniou regiónov, je ich viac ako 270 a Trenčiansky samosprávny kraj je jedným z nich,“ uviedol trenčiansky župan Jaroslav Baška, ktorý po prednáške odpovedal aj na otázky zvedavých študentov. Besedy o EÚ sa zúčastnila aj vedúca Odboru školstva a kultúry na Úrade TSK Daniela Hilčíková.

Študenti SOŠ v rámci súťaže absolvovali rôzne aktivity a diskusie s predstaviteľmi samospráv či politológom. Z usporiadaných podujatí teraz škola musí vyhotoviť písomnú správu, ktorú zašle organizátorom súťaže. Veríme, že študenti v Starej Turej cyklus prednášok zakončia výletom do Štrasburgu.

autor: mp

Fotogaléria

Dokumenty

Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK