Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Trenčianske futbalové dejiny dostali nového 528-stranového sprievodcu

Trenčiansky futbal si po včerajšku opäť zvýšil renomé. Tento raz nebodoval na ihrisku, ale na pôde Verejnej knižnice Michala Rešetku (VKMR) v Trenčíne, ktorej zriaďovateľom je Trenčiansky samosprávny kraj (TSK). Jedenásť desaťročí histórie tohto loptového fenoménu v meste pod hradom Matúša Čáka je komplexne zachytených na stránkach vyše 500-stranovej knižky s názvom 110 rokov trenčianskeho futbalu. Spísať plnenie trenčianskych futbalových snov sa podujal autorský kolektív pozostávajúci zo zostavovateľa Jozefa Hankociho a členov Petra Martináka, Romana Mazáka a Martina Galajdu.

Predurčená na úspech

Slávnostné uvedenie publikácie prilákalo do knižnice celú trenčiansku futbalovú rodinu. Nechýbali zástupcovia zlatej generácie trenčianskeho futbalu, terajšie vychádzajúce hviezdy miestnej futbalovej scény, zástupcovia klubu AS Trenčín či množstvo fanúšikov. Nekrstilo sa inak než symbolicky pomiešanou umelou a živou trávou zo všetkých troch trenčianskych futbalových ihrísk, na ktorých sa v súčasnosti odohrávajú majstrovské zápasy.

Prítomných hostí na podujatí privítala riaditeľka VKMR Gabriela Krokvičková. Krstín knižnej podoby histórie trenčianskeho futbalu sa osobne zúčastnila aj žijúca futbalová legenda, strieborný olympionik z Tokia 1964 Vojtech Masný. Jedným zo sponzorov, ktorý vznik publikácie podporili, je aj TSK, ktorý v mene župana Jaroslava Bašku zastupoval riaditeľ Úradu TSK Juraj Gerlici. „Som veľmi rád, že sa vydanie tejto knižky uskutočňuje práve v roku, keď je futbalový klub AS Trenčín majstrom slovenskej ligy a má našliapnuté na obhajobu titulu. Knižke chcem popriať, aby neležala na poličke, ale bola hlavne medzi ľuďmi. Aby ju čítala nielen tá laická, ale aj odborná verejnosť, všetci futbalisti a športovci a bola pre nich motiváciou. Teší ma, že TSK mohol jej vznik finančne podporiť. Myslím si, že je predurčená na úspech už len z toho titulu, že v sebe zahŕňa históriu a úspechy trenčianskeho futbalu,“ poprial knižke veľa čitateľov Juraj Gerlici. Nezabudol poďakovať zostavovateľovi a spoluautorom knihy za ich úsilie a snahu pri zháňaní informácií a kreovaní publikácie.

Knižka zhromažďuje množstvo cenných a dosiaľ nepublikovaných historických prameňov vrátane fotografií, článkov, listín, spomienok a míľnikov. „Takáto ucelená knižka, výslnie trenčianskeho futbalu, vychádza po 51 rokoch. Myslím si, že sa nám túto dlhú dobu podarilo s autorským kolektívom podchytiť. V knižke spájame všetky trenčianske kluby a tým aj rozširujeme futbalovú rodinu,“ teší sa z vydania knižky jej zostavovateľ. „Za tú krátku históriu, čo sme pri klube, je táto knižka jedno z najväčších ocenení, ktoré klub mohol dosiahnuť. Samozrejme, jedna vec sú trofeje, ktoré sú pre ľudí a fanúšikov fantastickým ocenením, druhá vec je táto knižka. Sme radi, že ju takýmto spôsobom uvádzame do života a do galérie futbalového klubu AS Trenčín,“ prihovoril sa prítomným počas stretnutia generálny manažér futbalového klubu AS Trenčín Róbert Rybníček. K prítomným fanúšikom futbalu a novovznikutého knižného sprievodcu jeho históriou sa včera pridal aj poslanec Zastupiteľstva TSK a Mestského zastupiteľstva mesta Trenčín Tomáš Vaňo a tiež mestský poslanec Trenčína Ľubomír Horný.

Slávnostný punc kultúrno-športovému popoludniu hudobným vstupom dodali Júlia Maliarková a Jana Karlíková. Knižku si verejnosť môže zakúpiť na sekretariáte futbalového klubu AS Trenčín.

autor: vr

Fotogaléria

101 TRENCIANSKY FUTBAL
Obrázok 076
101 TRENCIANSKY FUTBAL (11)
101 TRENCIANSKY FUTBAL (4)
101 TRENCIANSKY FUTBAL (14)
101 TRENCIANSKY FUTBAL (12)
101 TRENCIANSKY FUTBAL (1)
101 TRENCIANSKY FUTBAL (5)
101 TRENCIANSKY FUTBAL (6)
101 TRENCIANSKY FUTBAL (7)
101 TRENCIANSKY FUTBAL (8)
101 TRENCIANSKY FUTBAL (9)
101 TRENCIANSKY FUTBAL (10)
101 TRENCIANSKY FUTBAL (15)

Dokumenty

Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK