Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Trenčiansky samosprávny kraj chce cyklotrasou prepojiť dva hrady

Trenčiansky samosprávny kraj (TSK) chce vybudovať cyklotrasu a zároveň sa spolupodieľať pri prepojení dvoch hradov. Konkrétne hradu Brumov v Českej republike (ČR) a hradu v Trenčíne v Slovenskej republike (SR).

K dnešnému dňu je výsledkom spolupráce mesta Brumov – Bylnice, obce Horné Srnie a mesta Nemšová vybudovaná cyklotrasa vedúca z Brumova (ČR) až po most cez rieku Vlára v meste Nemšová, časť Ľuborča (SR). Práve od tohto miesta až po samotný Trenčiansky hrad chce TSK vystavať cyklotrasu.

Navrhovaná cyklotrasa by mala využívať ochrannú hrádzu Vláry po ústie do rieky Váh a ďalej by po ochrannej hrádzi tejto rieky pokračovala až do Skalky nad Váhom. Tam by prechádzala popod diaľnicu, prekonávala potok Súčanka, popri ktorom by sa tiahla po jeho ústie do Váhu. Ďalej by cyklotrasa prechádzala popod turisticky obľúbený starobylý kláštor Veľká Skalka (spätý so životom sv. Svorada-Andreja a Beňadika). Nasledoval by úsek cez obec Zamarovce až po starý železničný most v Trenčíne, ktorý po výstavbe nového bude slúžiť aj ako chodník pre cyklistov. Trasa by nadväzovala po miestnych komunikáciách až po brány hradu Trenčín. Nový úsek cyklochodníka by tak mal slúžiť nielen na dokončenie prepojenia dvoch hradov v rámci dvoch štátov, ale tiež bude spájať dva mosty v Trenčianskom kraji – železničný most v Trenčíne s mostom v Nemšovej.

Financovanie celého projektu je plánované zo zdrojov Európskej únie (EÚ) z programu cezhraničnej spolupráce medzi ČR a SR. Momentálne prebiehajú prípravné práce pre výberové konanie na zhotoviteľa projektovej dokumentácie, ktorá je potrebná pre žiadosť o nenávratný finančný príspevok z fondov EÚ. V prípade, že by všetko išlo podľa plánu, trasa by mohla ,,uzrieť svetlo sveta“ v druhej polovici roka 2017.

Okrem toho, že vybudovanie cyklotrasy predstavuje turistický i kultúrny prínos, ďalším praktickým pozitívom je možnosť dochádzky za prácou pre obyvateľov obcí, ktorých sa plánovaná výstavba cyklotrasy dotýka.

Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK