Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Trenčiansky župan sa stretol s riaditeľmi škôl. Zaujímali ho skutočné požiadavky štrajkujúcich učiteľov a zabezpečenie vzdelávacieho procesu

Stretnutie s riaditeľmi škôl v Trenčianskom samosprávnym kraji, ktorých učitelia sa zapojili do štrajku, sa konalo 21.1.2016 v dopoludňajších hodinách z podnetu trenčianskeho župana Jaroslava Bašku na Úrade TSK. V úvode župan uistil prítomných, že v žiadnom prípade nespochybňuje ústavné právo učiteľov na štrajk. Zaujímalo ho, ako budú školy zabezpečovať vzdelávací proces vzhľadom na blížiaci sa termín polročných vysvedčení, ako aj na predpokladanú dĺžku štrajku.

V konštruktívnej diskusii si župan vypočul požiadavky riaditeľov, ktorí spoločne skonštatovali, že je potrebné zmeniť napríklad kreditový systém odmeňovania, upraviť normatívny systém financovania pre gymnáziá a taktiež upraviť niektoré procesy tak, aby napríklad schválenie študijného odboru prebiehalo pružnejšie a reflektovalo na potreby školy. Všetci ocenili súčasný prístup župy v oblasti zabezpečenia prevádzky škôl a zhodli sa na tom, že komunikácia a spolupráca so zriaďovateľom je na veľmi dobrej úrovni.

Trenčiansky župan Jaroslav Baška sa po viac ako dvojhodinovej diskusii v závere vyjadril k predneseným požiadavkám: „Požiadavky, ktoré ste mi predniesli považujem za korektné. V tejto chvíli ich už nevie vyriešiť ani súčasný minister, ani vláda. Odporúčam pedagógom, aby svoje konkrétne požiadavky spísali a predniesli nastupujúcej vláde. Niektoré je možné riešiť dokonca bez toho, aby si vyžadovali zvýšený objem financií do školstva.“

V závere dvanásti riaditelia škôl s avizovaným štrajkom ubezpečili, že klasifikačné porady prebehnú v poriadku. V pondelok 25.1.2016 nebude z týchto škôl otvorených šesť a to: Gymnáziá Bánovce nad Bebravou, Dubnica nad Váhom, Myjava, Púchov, SUŠ Trenčín a OA Hodžu Trenčín. Štyri školy plánujú vyučovanie v obmedzenom režime: Gymnáziá v Považskej Bystrici, v Prievidzi a Trenčíne a OA Prievidza a v dvoch školách sa bude vyučovať bez obmedzenia, t.j. v SOŠ Stará Turá a SPŠ Myjava.

Riaditelia ostatných 28 škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti TSK neevidujú k 21.1.2016 žiadnych štrajkujúcich učiteľov.

-jp-

Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK