Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

V Hrádku oslavovali 770. výročie prvej písomnej zmienky o obci, v Soblahove súťažili vo varení gulášu

Uplynulý víkend patril v Hrádku (okres Nové Mesto nad Váhom) oslavám 770. výročia prvej písomnej zmienky o obci. Prvýkrát sa názov obce spomína v listine pochádzajúcej z roku 1246, kedy bola obec zapísaná pod názvom Harranuk.

Osláv 770. výročia prvej písomnej zmienky o obci sa zúčastnil aj poslanec Zastupiteľstva Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) a zároveň starosta neďalekej obce Častkovce Dušan Bublavý: ,,770 rokov je naozaj dlhá doba. Som rád, že za posledné obdobie sa v obci vybudovala kvalitná infraštruktúra, je tu veľa nových domov, možnosti bývania pre mladé rodiny. Je vidieť, že v Hrádku sa aktívne žije“, ocenil rozmach obce. Občanom poprial do ďalších rokov a desaťročí, aby sa životná úroveň v obci neustále zvyšovala.

Na jeho slová nadviazal aj starosta obce Rastislav Beňo: ,,Naposledy sme mali v našej obci takúto oslavu pri 750. výročí prvej písomnej zmienky. Za tých 20 rokov, ktoré odvtedy ubehli, sa vybudovalo toho naozaj veľa – otvorili sme nový stavebný obvod, zrekonštruovali sme obecný úrad, šatne, kultúrny dom, vybudovali sme komunikácie. Chceme, aby ľudia v Hrádku boli spokojní“, vyslovil na záver želanie súčasný starosta obce. Pre občanov a návštevníkov obec pripravila pri príležitosti 770. výročia prvej písomnej zmienky zaujímavý kultúrny program.

V Soblahove už po piatykrát súťažili vo varení gulášu

V obci Soblahov (okres Trenčín) prebiehal v sobotu už tradičný kultúrny program známy pod názvom ,,Soblahovské leto“, v rámci ktorého prebehla súťaž vo varení gulášu o ,,Soblahovský kotlík“. Postupne vystúpili Folklórna skupina (FS) Dolinečka oslavujúca tento rok svoje 35. výročie od založenia, Folklórny tanečný súbor Trúfalci (členmi súboru sú občania Soblahova a Mníchovej Lehoty) a ďalší pozvaní hostia.

Podujatie už po niekoľkýkrát navštívil riaditeľ Úradu TSK Juraj Gerlici: ,,Atmosféra v Soblahove je vždy veľmi príjemná. Teší ma, že som opäť mohol byť prítomný na Soblahovskom lete a Soblahovskom kotlíku. Chcel by som poďakovať starostovi obce aj všetkým organizátorom, že robia takéto kultúrne podujatia v obci Soblahov“. Riaditeľ Úradu TSK sa pripojil ku gratuláciám k 35. narodeninám FS Dolinečka a osobne si pozrel ich vystúpenie.

Starosta obce Marian Hudec vníma podujatie ako tradičnú udalosť v Soblahove: ,,Soblahovské leto je neformálne posedenie priateľov, rodín zo Soblahova, ale aj zo širokého okolia. Tento rok sa konal už 5. ročník Soblahovského kotlíka, družstvá mali po 5 členov, variť sa začínalo okolo pol 12, končilo sa v podvečerných hodinách, kedy bol vyhodnotený najlepší guláš“. Aj napriek tomu, že počet súťažiacich bol menší v porovnaní s minulým rokom, ochutnávka gulášu bola opäť kulinárskym zážitkom.

Obe podujatia podporil TSK zo svojho dotačného systému.

autor: pš

Fotogaléria

Hrádok 1
Hrádok 2
Hrádok 3
Hrádok 4
Hrádok 5
Soblahov 1
Soblahov 2
Soblahov 3
Soblahov 4
Soblahov 5
Soblahov 6
Soblahov 7

Dokumenty

Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK