Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

V rámci Kvapiek krvi sa darcovia podelili už o takmer 100 litrov krvi

V poradí štvrtý odber životodarnej tekutiny v gescii TSK a Národnej transfúznej služby (NTS) Trenčín dnes súbežne prebiehal na Úrade TSK aj v troch nemocniciach v zriaďovateľskej pôsobnosti TSK: v Nemocnici s poliklinikou (NsP) na Myjave, NsP v Považskej Bystrici aj v NsP Prievidza so sídlom v Bojniciach. Jarná kvapka krvi tento rok celkovo prilákala takmer 70 darcov, medzi ktorými sa našlo aj 14 prvodarcov. Na Úrade TSK darovali krv 19 darcovia, do NsP Považská Bystrica prišli 13, na Myjave sa o krv podelilo až 20 darcov a do bojnickej NsP prišli 15 darcovia. Jedným z ôsmich prvodarcov v bojnickej nemocnici sa stal aj podpredseda TSK Richard Takáč, ktorý potvrdil, že sa niet čoho obávať a pocit, že môžete pomôcť, stojí za to.

Darcovia spoločne darovali takmer 30 litrov červenej tekutiny. Tí, ktorí prišli krv darovať priamo na Úrad TSK, mali na tohtoročnej Kvapke krvi možnosť zistiť viac aj o svojom zdraví. Zástupcovia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) z Trenčína im zistili hladinu cholesterolu, odmerali krvný tlak, a pod. Zástupcovia RÚVZ nadviazali na spoluprácu s TNOS, ktoré v rámci mesiaca venovanému zdraviu už takéto meranie na Úrade TSK realizovalo.

„Som rád, že tento nápad žije a takýmto spôsobom spolu s NTS Trenčín môže Úrad TSK pomôcť ľuďom, ktorí krv naozaj potrebujú. Ako sa hovorí, krvi nie je nikdy dosť. My sme najskôr chceli robiť len jesennú, resp. letnú kvapku krvi, no teraz ju organizujeme až dvakrát do roka,“ uviedol na margo realizácie Jarnej a Letnej kvapky krvi župan Baška, ktorého k darcovstvu priviedla historický prvá Kvapka krvi na Úrade TSK. Tohtoročného odberu krvi sa župan zúčastnil tiež, aby si od pani doktorky Ivany Babuškovej prevzal v mene všetkých prvodarcov z poslednej realizovanej Kvapky krvi preukazy prvodarcov. Pri tejto príležitosti poďakoval všetkým, ktorí sa neváhajú podeliť o kúsok zo seba, aby zachránili život iného človeka.

Obavy treba hodiť za hlavu

Samotnému darovaniu krvi predchádza vypísanie podrobného dotazníka, vyšetrenie krvnej skupiny a krvného farbiva hemoglobínu. Pred odberom sa odporúča piť veľa tekutín a dopriať si dostatok spánku, vyvarovať sa ťažkých jedál, fajčeniu i pitiu alkoholu. Prvodarcovia sa podelia o 405 ml krvi, pravidelným darcom sa zvyčajne odoberá 450 ml krvi.

Organizáciou Kvapiek krvi sa TSK snaží ľudí vyzývať a motivovať k nezištnej pomoci ľuďom v ohrození života formou darcovstva krvi. Cieľom tiež je, aby premiéroví darcovia prekonali strach a zahodili predsudky. „Všetkým prvodarcom veľmi ďakujeme, pretože pre nich je to určite zložitejšie, keďže musia nabrať odvahu. Opakovaní darcovia už vedia, o čo ide a že to nie je až tak veľmi stresujúce a boľavé,“ uviedla zástupkyňa vedúceho lekára Národnej transfúznej služby (NTS) Trenčín Ivana Babušková.

Darcom, ktorí sa tento rok o takmer pol litra svojej krvi prišli podeliť na Úrad TSK, Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) Trenčín prezradil o ich zdraví niečo viac. Na základe výšky, váhy a analýze krvnej vzorky sa darcovia dozvedeli, koľko percent z ich tela tvorí tuk, aký majú tlak, cholesterol a srdcový tep. „Dnes je to spojené aj s osvetou o tom, ako by sa mali ľudia stravovať a ako by mali zdravo žiť,“ vyzdvihol pridanú hodnotu podujatia predseda TSK Jaroslav Baška.

Mobilná transfúzna jednotka NTS Trenčín bola pri odbere krvi na Úrade TSK svedkom výnimočného naakumulovania sa darcov s negatívnym Rh faktorom, ktorý je v porovnaní s pozitívnym Rh faktorom výnimočnejší.

TSK ďakuje všetkým darcom, ktorí prišli pomôcť – členom hokejového tímu Gladiators Trenčín, zamestnancom Galérie M.A. Bazovského v Trenčíne; Strednej odbornej školy v Dubnici nad Váhom, CSS - Lednické Rovne, SOŠ OaS na Jilemnického ulici v Trenčíne, CSS - Nová Bošáca a CSS – Lipovec a tiež širokej verejnosti, ktorá sa do Jarnej kvapky krvi zapojila. Vďaka za spoluorganizáciu patrí aj mobilnej transfúznej jednotke NTS Trenčín, oddeleniam hematológie a transfuziológie v troch krajských nemocniciach RÚVZ Trenčín.

Bilancia tohtoročnej Jarnej kvapky krvi je veľmi podobná Letnej kvapke krvi zo septembra minulého roka, kedy sa vďaka približne 70 darcom podarilo získať približne 30 litrov krvi. Spolu v rámci 4 doteraz organizovaných Kvapiek krvi, pod ktoré sa organizačne podpisuje TSK, darcovia pomohli úctyhodnými 97 litrami najvzácnejšej tekutiny.

autor: vr

Fotogaléria

IMG_1566
R
S
A
B
C
D
E
F
G
H
I
J1
K
L
M
N
O
P

Dokumenty

Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK