Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

V Uhrovci si pripomenuli 95. výročie narodenia rodáka a predstaviteľa Pražskej jari

Uhrovec. Obec nachádzajúca sa v Trenčianskom samosprávnom kraji (TSK) v okrese Bánovce nad Bebravou. Obec s menej ako 1 300 obyvateľmi. A predsa tak dôležitá a významná. Práve Uhrovec je totižto rodiskom dvoch významných osobností slovenských dejín 19., resp. 20. storočia - Ľudovíta Štúra a Alexandra Dubčeka.

V rodnom dome Štúra a Dubčeka sa konala v sobotu 26. novembra pietna spomienka pri príležitosti 95. výročia narodenia Alexandra Dubčeka. Významní hostia a domáci občania sa stretli, aby si pripomenuli a uctili slovenského politika, štátnika a predstaviteľa Pražskej jari. Pre niektorých bol a dodnes je Dubček kontroverzným, pre iných naopak odvážnym a inšpirujúcim príkladom.

Pamiatku 95. výročia narodenia jednej z našich najväčších a najvýznamnejších osobností 20. storočia si nenechal ujsť ani predseda vlády Slovenskej republiky (SR) Robert Fico. Život Dubčeka zhodnotil nasledovne: ,,Slovensko má niekoľko veľkých Slovákov. Nepochybne ním bol aj Alexander Dubček, ktorého môžeme so všetkou vážnosťou do tejto kategórie zaradiť. Alexander Dubček a jeho život bol ako kniha, z ktorej mnohí citovali, ale málo ľudí ju čítalo. Možno je našou povinnosťou trocha viac si pripomínať a aj dnes brať príklad z jeho mimoriadne aktívneho života."

Na slová predsedu vlády SR nadviazal aj trenčiansky župan Jaroslav Baška: ,,Je mi cťou, že som si mohol uctiť pamiatku narodenia Alexandra Dubčeka a vzdať mu hold ako človeku, vďaka ktorému vo vtedajších časoch do praxe vstúpili mnohé reformy, resp. sa začali realizovať idey „socializmu s ľudskou tvárou“. Uhrovec je rodiskom významných osobností a národovcov, ktoré sú známe a skloňované ďaleko za hranicami nášho štátu," vyzdvihol osobnosť Alexandra Dubčeka predseda TSK a ocenil predovšetkým jeho odvahu postaviť sa proti väčšine, proti zaužívaným spôsobom vtedajšej doby.

Pietnej spomienky sa zúčastnil aj bývalý prezident SR Ivan Gašparovič, minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Peter Plavčan, poslanci Národnej rady SR, poslanci Zastupiteľstva TSK, hlavný kontrolór TSK Richard Horváth a ďalšie osobnosti z politického, spoločenského a kultúrneho života. Prítomní si po pietnej spomienke zaspomínali na Dubčeka v jeho rodnom dome (patrí pod správu Trenčianskeho múzea v Trenčíne v zriaďovateľskej pôsobnosti TSK) aj prostredníctvom výstavy autora Ivana Laluhu a autora pamätnej izby Pavla Polláka.

autor: pš
Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK