Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Výtvarné diela zo zbierok trenčianskej galérie už aj online vo vysokom rozlíšení

V rámci projektu Digitálna galéria bolo v GMAB skenovaním a fotografovaním zdigitalizovaných od roku 2013 viac než 3000 malieb, grafík, kresieb a sôch. Tieto diela postupne pribúdajú na Web umenia aj s popisnými údajmi a digitálnymi reprodukciami vo vysokom rozlíšení, umožňujúc prezerať si tvorbu slovenských majstrov naozaj zblízka. V aktuálnom výbere zo zbierok GMAB sa na Webe umenia nachádza napríklad množstvo pohľadov na mesto Trenčín, hrad a okolitú krajinu, abstraktné a figurálne kompozície Viery Kraicovej a Ladislava Bergera; atmosférické krajinomaľby Rudolfa Moška, Svetozára Abela, Jána Šandoru; kresby a štúdie Mikuláša Galandu či Ladislava Mednyánskeho; sochy, objekty a reliéfy od Jozefa Fizela, Milana Struhárika a ďalších. „K dnešnému dňu sa na Webe umenia nachádza 271 diel z depozitu Galérie  Miloša Alexandra Bazovského v Trenčíne. V auguste bude dokončená ďalšia  fáza digitalizácie zbierok diel z našej galérie. Web umenia je výborný krok, ako priblížiť umenie širokej verejnosti. Preto sa veľmi sa teším, že Galéria Bazovského sa pridala k tomuto projektu. Naďalej však pozývame širokú verejnosť na zážitok z osobného kontaktu s výtvarným umením priamo v našej galérii,“ uviedla riaditeľka GMAB Barbora Varga Petríková. 

Diela je možné vyhľadávať a triediť podľa kategórií (autor, žáner, technika, datovanie), neskôr sa tiež stanú súčasťou tematických kolekcií a článkov. Stretnú sa tak s dielami zo zbierok iných galérií, prepojené motívom, autorstvom či okolnosťami vzniku. Pribúdajúce diela z GMAB rozšíria profily slovenských výtvarných umelcov a pomôžu vytvoriť komplexnejší pohľad na rôzne obdobia a premeny ich tvorby. Články a kolekcie predstavujú zaujímavú možnosť propagácie prebiehajúcich výstavných projektov zapojených galérií.

Na Webe umenia sa momentálne nachádza viac ako 85 000 diel výtvarného umenia a 4700 profilov výtvarných umelcov. Digitálne reprodukcie autorskoprávne voľných diel si môžu návštevníci stiahnuť vo vysokom rozlíšení a použiť bez obmedzení na súkromné aj komerčné účely. Web umenia spravuje Slovenská národná galéria, jeho vývoj realizuje lab.SNG – platforma, ktorá skúma možnosti využitia digitálnych technológií v galerijnej a muzeálnej praxi. Národný projekt Digitálna galéria, v rámci ktorého boli diela zdigitalizované, sa skončil v novembri 2015 a bol jedným z národných projektov Operačného programu Informatizácia spoločnosti, prioritnej osi 2 „Rozvoj pamäťových a fondových inštitúcií a obnova ich národnej infraštruktúry“, financovaný zo zdrojov EÚ. Digitalizácia v galériách však pokračuje aj naďalej.

GMAB zároveň pozýva verejnosť do svojich priestorov na nové výstavy. „Po dlhej dobe sú v galérii prezentované diela mladých maliarov na výstave Black&White or Die! Prvou samostatnou výstavou sa predstavuje sochár z trenčianskeho regiónu Dominik Monček. Až do 4. septembra vystavujeme aj ilustrácie známej českej ilustrátorky prevažne detských knižiek Heleny Zmatlíkovej,“ pozvánkou uzatvorila riaditeľka Varga Petríková.

autor: vr
Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK