Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Znovuotvorený Trenčiansky hrad ponúka verejnosti predtým neprístupné priestory, cena vstupného klesla

Trenčiansky hrad, ktorý je v správe Trenčianskeho múzea v Trenčíne v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja, po odstránení ochranných bariér pri pokladni hradu otvoril opäť svoje brány pre verejnosť počas posledného októbrového víkendu. Návštevníci sa môžu tešiť na nový výhľad na hrad a aj na čistejší priestor pri vstupe. Začisťovanie vonkajšieho priestoru v okolí hradu bude pokračovať aj v novembri, nebude však obmedzovať bežnú prevádzku hradu.

Zmena okruhov horného hradu

Novinkou je od 1.11.2016 nový prehliadkový okruh horného hradu z dôvodu uzavretia expozície Ilešháziovskej galérie v Zápoľského paláci a dolnom poschodí Ľudovítovho paláca. Expozícia sa bude reinštalovať. Uzavretie trvá od 1.11. až do odvolania.

Doposiaľ mohli návštevníci hradu prejsť horný hrad so sprievodcom v dvoch okruhoch. Malý a Veľký okruh sa spoja do jedného Hradného okruhu a návštevníkovi ponúknu po novom priestor, ktorý štandardne nebol sprevádzaný. Hradný okruh bude obsahovať expozície hradnej rotundy, nového objektu podzemia Barborinho paláca – lapidária, samotný Barborin palác, horné poschodie Ľudovítovho paláca, Matúšovu vežu a, samozrejme, aj objekty dolného hradu, ako je kasáreň a hladomorňa. V priestore podzemia Barborinho paláca – lapidária sa v minulosti nachádzala tzv. čierna kuchyňa a sklady napríklad so sudmi na víno a potravinami. V súčasnosti je tu možné vidieť expozíciu, ktorá obsahuje rôzne kamenné portály, úlomky, náhrobné kamene, sochy svätcov, erby a podobne. Tie sa našli v priestore hradu alebo v meste Trenčín.

Cena vstupného bude po novom pre návštevníka o čosi prijateľnejšia. Doteraz bolo vstupné za najväčší hradný okruh 5,50 €, od novembra bude cena vstupného pre dospelú osobu znížená na 5 €.

Zdroj: Mgr. Peter Pastier (Oddelenie marketingu, Trenčianske múzeum v Trenčíne)

autor: pš

Dokumenty

Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK