Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Adventný kalendár TSK 2017, deň šiesty – po 6 rokoch obnovili astronomickú pozorovateľňu na Gymnáziu Ľ. Štúra v Trenčíne

Astronomická pozorovateľňa Alojza Cvacha na Gymnáziu Ľudovíta Štúra v Trenčíne, ktoré je v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK), bola posledných šesť rokov mimo prevádzky. Po období, kedy bola obmedzená činnosť prevažne žiakov a študentov navštevujúcich astronomické krúžky, sa ju v tomto roku podarilo obnoviť.

Za rekonštrukciou ďalekohľadov i pozorovateľne stojí spolupráca medzi Gymnáziom Ľudovíta Štúra (GĽŠ) v Trenčíne a Trenčianskou univerzitou Alexandra Dubčeka (TnUAD) v Trenčíne, ktorá momentálne dominuje v oblasti materiálového výskumu na domácom aj európskom poli.

Astronomická pozorovateľňa sa nachádza na streche budovy Gymnázia Ľudovíta Štúra v Trenčíne a slúži nielen žiakom a študentom astronomických krúžkov, ale aj širokej verejnosti už od 5. apríla 2017 každú stredu a každú párnu sobotu v mesiaci. Okrem statického ďalekohľadu je k dispozícii tiež jeden prenosný, ktorý možno využívať v rámci aktivít mimo spomínanej budovy.

autor: lk

Fotogaléria

Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK