Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Aj Zelená župa si pripomenie Svetový deň vody

Tento rok je tomu presne štvrť storočie, čo Valné zhromaždenie OSN vyhlásilo 22. marec za Svetový deň vody. Témou ročníka 2017 sa stala odpadová voda.

Odborníci pri tejto príležitosti apelujú, že približne 663 miliónov ľudí nemá dostatočný prístup k pitnej vode či základným hygienickým podmienkam a vyzývajú k obozretnému nakladaniu s existujúcimi zdrojmi. S touto problematikou korešponduje iniciatíva Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) Zelená župa, ktorej cieľom je znížiť svoju ekologickú stopu, šetriť dostupnými zdrojmi a tiež zvýšiť environmentálne povedomie obyvateľov kraja.

V rámci tejto iniciatívy je v súvislosti so zajtrajším medzinárodným dňom popri podpore využitia obnoviteľných zdrojov energie, elektromobility či nemotorovej dopravy najrelevantnejšia podpora environmentálnej výchovy. Tá má potenciál prispieť, mimo iného, aj k zvýšeniu povedomia o význame vody či k vyššej ochrane vodných zdrojov v Trenčianskom kraji. V roku 2016 sa preto v tomto duchu na pôde Úradu TSK uskutočnili štyri odborné semináre na ktorých vystúpilo celkovo 15 lektorov. Súčasťou iniciatívy Zelená župa je v neposlednom rade aj grantový systém TSK Zelené oči, ktorý vznikol za účelom podpory občanov kraja v ich environmentálnom myslení a konaní. Obce a podnikatelia tak môžu touto formou požiadať o financovanie projektov s verejnoprospešným cieľom, zahŕňajúcich napríklad i problematiku vody.

Z množstva podujatí organizovaných k tomuto dňu na Slovensku sú veľmi populárne bezplatné rozbory vody zo studní, ktoré môžu obyvatelia nášho kraja využiť na viacerých miestach. Vodu je možné v tomto termíne podrobiť analýze napríklad vo vodárenských spoločnostiach, orgánoch verejného zdravotníctva a ďalších inštitúciách. Na území kraja tieto služby budú poskytovať Západoslovenská vodárenská spoločnosť alebo Trenčianske vodárne a kanalizácie. Vlastivedné múzeum v Považskej Bystrici, ktoré je v zriaďovateľskej pôsobnosti TSK, podobne vyzýva záujemcov k účasti na vzdelávacom programe Ponor sa do objavovania – Deň vody v múzeu, ktorý sa uskutoční v piatok 24. marca. Regionálne úrady verejného zdravotníctva (RÚVZ) so sídlom v Trenčíne, Považskej Bystrici alebo v Bojniciach poskytujú verejnosti počas tohto dňa i odborné poradenstvo a konzultácie o zdravotnej bezpečnosti vody. „Vlastník individuálnej studne, ak ju využíva na pitné účely, mal by si dať analyzovať kvalitu vody aspoň raz ročne. V rámci aktivít Svetového dňa vody inštitúcie najčastejšie vyšetrujú množstvo dusičnanov a dusitanov vo vode,“ uviedla Lenka Skalická, hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva.

V súvislosti s vodou je tiež potrebné vyzdvihnúť mimoriadne bohatstvo kraja, ktorým sú termálne a minerálne pramene, pri ktorých vznikli vyhľadávané kúpeľné mestá. Medzi najvýznamnejšie v Trenčianskom kraji patria kúpele Trenčianske Teplice, Bojnice a Nimnica. „Liečivú silu minerálnych prameňov môžu obyvatelia trenčianskeho regiónu okúsiť nielen počas Svetového dňa vody, ale počas celého roka. Minerálnu vodu, ktorá pomôže pri rôznych zažívacích ťažkostiach, je možné ochutnať napr. v Nimnici. Špecifickú sírnatú liečivú vodu môžu záujemcovia vyskúšať v Bojniciach, v Trenčianskych Tepliciach sa zase kúpeľní hostia môžu okúpať vo  vápenato-horečnatej a sírnatej vode s teplotou 37 až 40 ºC,“ ozrejmila Eva Frývadská, výkonná riaditeľka  krajskej organizácie cestovného ruchu (KOCR) Trenčín región.  Viac podrobností o liečivých účinkoch  minerálnych vôd v Trenčianskom kraji sa dozviete na web portáli KOCR Trenčín región www.trencinregion.sk a na stránke Slovenskej Agentúry Životného prostredia.

autor: aj

Dokumenty

Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK