Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Ani nepriaznivé počasie neodradilo ľudí pripomenúť si dôležitý odkaz jedného najväčších Slovákov Milana Rastislava Štefánika

Pri príležitosti 98. výročia tragickej smrti generála Milana Rastislava Štefánika sa v predvečer tejto tragickej udalosti uskutočnila v Brezovej pod Bradlom Regionálna spomienková slávnosť.

Nad Tatrou sa blýska, hromy divo bijú. To sú slová štátnej hymny, ktorá nielenže zaznela na spomienkovej slávnosti, ale aj charakterizovala panujúce počasie na Mohyle generála Milana Rastislava Štefánika. Ani nepriaznivé počasie však neodradilo približne stovku ľudí vzdať hold jednej z kľúčových osobností našich dejín, spoluzakladateľovi našej novodobej štátnosti, vedcovi, vojakovi a diplomatovi Milanovi Rastislavovi Štefánikovi.

Malý vzrastom, no veľký duchom, rázny a energický. Aj taký bol M. R. Štefánik. Bol Slovákom telom i dušou. V ďalekej cudzine sa neraz zamýšľal nad životom svojich rodákov. V rozhodujúcej chvíli, ktorá prišla s vypuknutím prvej svetovej vojny, sa neváhal postaviť na stranu tých, ktorí tiež uverili v možnosť života v slobodnej krajine. Armáda, v ktorej sa naplno prejavili jeho schopnosti a kvality, mu vyniesla hodnosť generála francúzskej armády a ministra vojny v prvej československej vláde. Prevzatia tejto funkcie sa už nedožil. Generál M. R. Štefánik zahynul náhle a tragicky 4. mája 1919, keď sa po 6 rokoch od poslednej návštevy Košarísk vracal do rodnej zeme.

Pietnej spomienky, ktorá sa konala na Mohyle M. R. Štefánika, sa zúčastnilo viacero zástupcov z radu štátnej a verejnej správy, ako aj zahraniční veľvyslanci či cirkevní hodnostári. „Milan Rastislav Štefánik bol známy veľkou láskou k Slovensku a slovenskému národu. Aj napriek krátkemu životu, ktorý prežil v zahraničí, sa vždy rád vracal domov. Aj to je odkaz dnešnej generácií, ktorá študuje a pracuje v zahraničí, aby sa vrátila domov a získané vedomosti a skúsenosti využila pre slovenský národ,“ povedal na margo odkazu M. R. Štefánika trenčiansky župan Jaroslav Baška.

Organizátori sa snažia udržiavať tradíciu slávností a sprístupniť ju čo najväčšiemu počtu ľudí z celého Slovenska. Preto sú slávnosti od tohto roku rozdelené na regionálne, ktoré sa konajú vždy v predvečer tragickej udalosti, a celoštátne, ktoré sa po prvýkrát uskutočnia na Mohyle gen. M. R. Štefánika v sobotu 6. mája 2017 na Bradle.

Trenčiansky samosprávny kraj je hrdý na svojich rodákov a ctí si odkaz Milana Rastislava Štefánika, a aj preto z dotačného systému finančne podporil Celoštátnu spomienkovú slávnosť pri príležitosti 98. výročia tragickej smrti generála Milana Rastislava Štefánika.

autor: mp

Fotogaléria

SPOMIENKOVA_SLAVNOST_MOHYLA_GENERALA_MR_STEFANIKA (8)
Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK