Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Aranžovanie a viazanie kvetov sa netýka len nežnejšieho pohlavia. V celoslovenskej študentskej súťaži v Pruskom dominovali chlapci.

Piateho ročníka celoslovenskej súťaže vo viazaní a aranžovaní kvetov sa zúčastnilo 19 študentov zo 6 stredných škôl. Súťažné kategórie zamerané na jar a Veľkú noc preverili ich tvorivosť, o víťazoch rozhodla porota zložená z členov Slovenskej asociácie kvetinárov a floristov.

Súťaže pre floristov sa konajú niekoľkokrát do roka

Pestrofarebnými kvetmi sa to na školskom internáte Strednej odbornej školy (SOŠ) Pruské, ktorá je v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK), len tak hemžilo. Dôvodom bol piaty ročník súťaže vo viazaní a aranžovaní kvetov, do ktorého sa zapojili študenti z celého Slovenska. Pre devätnásť súťažiacich boli pripravené tri kategórie. „Študenti vyrábali  jarnú kyticu, veľkonočný skupinový aranžmán a jarný veniec na dvere. S témami boli vopred oboznámení, na základe vlastného výberu a vkusu si teda priniesli kvety a doplnky, ktoré považovali za vhodné,“ vyslovila Janka Fedorová, riaditeľa SOŠ Pruské.

Práve na spomenutej škole v Pruskom tiež možno študovať viazačstvo a aranžérstvo kvetín, ktoré svojim študentom ponúka viacero súťaží počas celého roka. „Súťaž je prezentáciou toho ako študenti dokážu prepojiť teóriu s praxou. Nielen vedomosti, ale aj zručnosti sú veľmi dôležité pre ďalší profesionálny rast. Súťaž je tak ukážkou kreativity študentov a verím, že u nich pozitívne ovplyvní rozvoj sebarealizácie,“ uviedla vedúca Oddelenia školstva, mládeže a športu Úradu TSK Eva Žernovičová.

Hodnotila sa kreativita, čistota prevedenia i výber materiálu

Hoci sa môže na prvý pohľad zdať, že ohodnotiť prácu floristov je subjektívnou záležitosťou, na celoslovenskej súťaži na SOŠ v Pruskom mali vopred stanovené kritériá. „Pri jarnej kytici sme pozerali čistotu prevedenia, vhodnosť použitej techniky, stabilitu, zásobenie rastlín vodou či technickú obtiažnosť. Hodnotili sme i nápad, originalitu, interpretáciu, výber materiálu, farby, kompozíciu a rovnako aj to, či boli skutočne použité jarné kvety a zeleň,“ prezradila Silvia Pavúrová, viceprezidentka Slovenskej asociácie kvetinárov a floristov.

Na stupni víťazov dvaja chlapci

Práve kvarteto mládencov dalo svojimi výslednými prácami patrične najavo, že floristika sa netýka len nežnejšieho pohlavia. „O chlapcoch sa hovorí, že sú nápaditejší a kreatívnejší v netradičných oblastiach a aranžérstvo je rozhodne jedno z nich. Dôkazom sú mnohí uznávaní floristi, ktorí majú vlastné kvetinárstva,  a to nielen na Slovensku,“ otvorene uznala riaditeľka SOŠ Pruské. Na  konečnom stupni víťazov sa totiž ocitli až dvaja chlapci.

Umiestnenie študentov SOŠ Pruské:

Kristína Prekopová – 4. miesto

Barbora Siekliková – 6. miesto

Michaela Rychtrová (na mobilnej stáži na SOŠ Pruské, z partnerskej školy Mělník) – 8. miesto

Markéta Babková (na mobilnej stáži na SOŠ Pruské, z partnerskej školy Mělník) – 11. miesto

Martina Enklerová (na mobilnej stáži na SOŠ Pruské, z partnerskej školy Mělník) – 17. miesto

 

TSK študentom zo SOŠ Pruské gratuluje a súčasne vyjadruje poďakovanie, že svojou kreatívnou prácou reprezentujú nielen seba a svoju školu, ale tiež Trenčiansky kraj.

autor: jd

Dokumenty

Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK