Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Bačova cesta 2017 začína sezónu s novinkou: slovenským chovateľom oviec pribudlo druhé národné plemeno

Ak by ste si to prednedávnom namierili na Kolibu v Papradne, je dosť možné, že by ste sa na cestu museli spýtať domácich obyvateľov. Dnes sa už však nemusíte obávať, že by ste (nielen) za gastronomickým zážitkom na salaš netrafili. Po novom cestu naň označujú smerové tabule, ktoré boli osadené vďaka spolupráci krajskej organizácie cestovného ruchu (KOCR) Trenčín región s občianskym združením (OZ) Bačova cesta. „Sme veľmi radi, že si ľudia našli cestu na slovenské salaše. Keď sme pred 9 rokmi zakladali OZ Bačova cesta, naším cieľom bolo propagovať ovčiarske produkty mliečneho i mäsové charakteru, ale aj textil a ovčiarsku architektúru a textil. Myslím, že sa nám to darí. Podarilo sa nám tiež osadiť propagačné a informačné tabule popri cestách II. a III. triedy, ktoré upriamujú pozornosť na salaše,“ priblížil predseda OZ Bačova cesta Ľudovít Urbanovský.

Bačova cesta už deväť rokov vracia salašníctvo späť k širokej verejnosti, keď ľudí pozýva na návštevu vybratých salašov naprieč celým Slovenskom. V Trenčianskom samosprávnom kraji (TSK) sú tým, ktorí obľubujú kvalitné syry, žinčicu či bryndzu, k dispozícii dva salaše; a to Salaš v Pružine a Koliba v Papradne. Záštitu nad otvorením Bačovej cesty na Salaši v Pružine 8. mája 2017 prevzal predseda TSK Jaroslav Baška a nad spustením sezóny v papradnianskej kolibe zasa KOCR Trenčín región. Od mája až do októbra tak na salašoch vo veľkom rozvoniava tradičný baraní guláš, čerstvá bryndza či údený syr. „Chodím sem naozaj veľmi rád, pretože tu žijú dobrí ľudia. Ľudia, ktorí sa starajú o tento chotár, majú radi prírodu a celú Papradniansku dolinu. Chcem poďakovať všetkým salašníkom vrátane Anky Beníkovej z koliby Papradno, ktorí obyvateľom regiónu približujú salašníctvo a priamo im sprostredkúvajú produkty z lona prírody. Je to omnoho lepšie ako tieto výrobky kupovať vo veľkých obchodných reťazcoch,“ komentoval župan Jaroslav Baška. Salaše majú podľa neho nezastupiteľnú úlohu v rozvoji cestovného ruchu v regióne, ale aj v krajinotvorbe a starostlivosti o prírodu.

V Papradne sezónu výroby a predaja ovčiarskych produktov už tradične spúšťajú aj spolu s oslavou Medzinárodného dňa detí. Pre dospelých je vždy pripravený pestro poskladaný kultúrny program. Súčasťou Bačovej cesty je salaš už 5 rokov. Pri tohtoročnom otvorení sezóny nechýbala ani správa, že Slovensko je bohatšie o druhé národné plemeno oviec, ktorým je slovenská dojná ovca. Ovečka je vyšľachtená z pôvodných slovenských plemien a špecializovaných dojných plemien. „Naposledy bolo uznané národné plemeno v roku 1982. Dnes vďaka slovenskej dojnej ovci budú naši chovatelia vedieť vyprodukovať viac mlieka a vyrobiť z neho viac výrobkov charakteristických pre Slovensko,“ vysvetlil Slavomír Reľovský, riaditeľ Zväzu chovateľov oviec a kôz na Slovensku.

autor: vr

Fotogaléria

p1
p2
p3
p4
p5
p6
p7
p8
p9
p10
p11
p12
Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK