Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Jasenica počas víkendu žila folklórom, dolinou sa nieslo Jasenické nôtenie

Letný amfiteáter v obci Jasenica hostil v nedeľu 27. augusta 2017 festival ľudovej hudby, tanca a spevu s názvom Jasenické nôtenie. Krajská postupová súťaž a prehliadka speváckych zborov dospelých sa konala v malebnom prostredí obce už po siedmykrát.

Obec Jasenica v spolupráci s Považským osvetovým strediskom v Považskej Bystrici v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja zorganizovala v poradí 7. ročník Jasenické nôtenie. Podujatie, ktoré je prezentáciou tradícií a ľudovej hudby sa teší veľkej obľube domácich, ale aj milovníkov folklóru zo širokého okolia už niekoľko rokov. Výnimočnú atmosféru mu pridáva najmä časť, ktorá sa odohráva v Kostole sv. Michala Archanjela. „Myšlienka usporiadať toto podujatie vznikla ešte v roku 2010, keď v obci postavili nový amfiteáter a hľadali sa možnosti jeho využitia. Pôvodne sme pracovali s nápadom, že Jasenické nôtenie bude len folklórnym festivalom. Neskôr sme sa rozhodli obohatiť ho aj o zborové spevy v kostole,“ vysvetlil starosta obce Jasenica Richard Pekar.

Krajská postupová súťaž a prehliadka speváckych zborov dospelých je prezentáciou najúspešnejších speváckych zborov z Trenčianskeho kraja. Možnosť zapojiť sa majú nielen veľké a komorné zbory, ale aj vokálne zoskupenia. Podujatie zo svojho dotačného systému podporil aj Trenčiansky samosprávny kraj. Na vlastné uši sa o jeho kvalitách prišiel presvedčiť aj jeho predseda Jaroslav Baška. „Počas leta som navštívil veľa podujatí, na ktorých sa prezentovala ľudová hudba, spev a tanec. Môj vzťah k folklóru je veľmi pozitívny. Neviem spievať a nepoznám noty, no o to úprimnejšie a oveľa radšej si vypočujem tých, ktorí to vedia. Veľmi ma teší, že aj Trenčiansky samosprávny kraj mohol podporiť toto krásne podujatie, ktoré bolo ukážkou udržiavania tradícií našich predkov,“ povedal trenčiansky župan Jaroslav Baška.

Pre návštevníkov podujatia bol pripravený aj bohatý sprievodný program, prezentácia remeselníckych výrobkov, grilované špeciality, tombola a na svoje si prišli aj deti. Okrem tvorivých dielní a maľovania na tvár sa prvýkrát mohli zúčastniť aj detských cyklistických pretekov v dopoludňajších hodinách.

autor: mp

Fotogaléria

Dokumenty

Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK