Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Kniha o dobrovoľných hasičoch v Trenčianskom kraji je pokrstená. Jej krstným otcom sa stal generálny sekretár DPO Vendelín Horváth.

Na pôde Úradu Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) funkcionári DPO spolu s predsedom TSK zhodnotili vzájomnú spoluprácu za uplynulý rok. Ten sa niesol v duchu napĺňania jednotlivých bodov Memoranda, čo ocenil nielen trenčiansky župan Jaroslav Baška, ale aj novozvolený krajský predseda DPO SR Jozef Smolinský. „Stretávame sa pravidelne, aby sme si raz do roka vyhodnotili Memorandum o spolupráci. To sa každým rokom lepšie a lepšie vyhodnocuje,“ komentoval predseda TSK s tým, že v roku 2016 sa oproti roku 2015 zdvojnásobil počet podporených akcií DPO zo strany TSK a suma poskytnutá jednotlivým DHZ z dotačného systému TSK taktiež vzrástla. Župa z tohto systému podporila nielen organizáciu rôznych hasičských súťaží, ale aj nákup či rozšírenie vybavenia DHZ.    

Stretnutie sa koná každoročne začiatkom mája na základe Memoranda o partnerstve a spolupráci medzi Krajským výborom DPO a TSK. Podpísané bolo 4. mája 2015 na 5 rokov. K jeho základným cieľom patrí okrem iného napríklad aj podpora činnosti DHZ v Trenčianskom kraji, podpora pri organizovaní súťaží či realizácia aktivít na poli výchovy detí a mládeže k hasičstvu.      

DPO má za sebou volebný rok. Po 5-ročnom intervale pristúpili Územné organizácie a Krajský výbor DPO k voľbe nových predsedov. Voľby prebehli aj v mnohých DHZ, ktoré si volili nových predsedov a veliteľov. Krajský výbor na stretnutí reprezentoval jeho nový krajský predseda Jozef Smolinský. „Z každého okresu bol na stretnutí jeden zástupca, ktorý prišiel reprezentovať okres a krajský výbor pri príležitosti Sviatku sv. Floriána, ktorý je patrónom hasičov. Prišli sme aj preto, že máme druhé výročie podpísania Memoranda o spolupráci s Trenčianskym samosprávnym krajom,“ uviedol. Za jednotlivé okresy prijali pozvanie: za Ilavu Anton Toráň (predseda), za Partizánske Jozef Baboľ (predseda), za Považskú Bystricu Michal Jurdík (predseda), za Myjavu Pavol Macúch (predseda), za Púchov Marián Kamenický (veliteľ), za Prievidzu Ján Macák (čestný predseda), za Nové Mesto nad Váhom Ivan Krúpa (veliteľ), za Bánovce nad Bebravou Peter Morávek (tajomník) a za Trenčín Martin Baďura (predseda).

Stretnutia sa okrem predsedu TSK Jaroslava Bašku zúčastnil aj riaditeľ Úradu TSK Michal Žitňanský.     

Kniha sa dočkala aj slávnostného krstu

Jedným z bodov Memoranda o partnerstve a spolupráci je aj vytvorenie podmienok pre publikačnú činnosť a odprezentovanie skúseností z činnosti dobrovoľných hasičov. Tento bod sa naplnil vydaním knihy o dobrovoľných hasičských zboroch, ktorú vydal TSK tento rok v januári. Kniha vznikla spoluprácou TSK a jednotlivých DHZ v kraji. Výsledkom je 370–stranová kniha, ktorá zachytáva nielen históriu, prvú techniku a prvých členov DHZ. Prináša informácie aj o aktivitách a úspechoch súčasných členov a technike, ktorú využívajú pri zásahoch. 

Slávnostný večer k otvoreniu 13. ročníka výstavy a konferencie FirEco 2017 sa tento rok líšil od predchádzajúcich. Prítomní hostia boli totiž svedkami krstu vôbec prvej knihy o DHZ v Trenčianskom kraji. Kniha sa krstila malým hasičským prístrojom pred zaplnenými priestormi reštaurácie Atrium na Mierovom námestí v Trenčíne. K jej pokrsteniu pristúpil predseda TSK Jaroslav Baška, krajský predseda DPO SR Jozef Smolinský a generálny sekretár DPO SR Vendelín Horváth. Ten sa stal krstným otcom publikácie.    

Na slávnostnom večeri bol prítomný aj prezident Hasičského a záchranného zboru Slovenskej republiky generál Alexander Nejedlý, ktorý ocenil vydanie publikácie o DHZ v kraji. „Zozbierať také obrovské množstvo údajov o hasičoch a hľadať v histórii našich predkov, je niečo úžasné. Veľmi sa teším, že sa vôbec niekto s takýmto nápadom našiel. Je to jedna z prvých lastovičiek na Slovensku, pretože týchto kníh je naozaj veľmi málo a sú veľmi vzácne,“ uviedol.

Knižka by bez pomoci DHZ nevznikla, preto slová vďaky trenčianskeho župana pochopiteľne smerovali v prvom rade k dobrovoľným hasičom. Na území Trenčianskeho kraja pôsobí 246 DHZ. Tie spolu združujú takmer 11 tisíc dobrovoľných hasičov. „Chcem sa poďakovať všetkým dobrovoľným hasičom aj predsedom jednotlivých okresných výborov, že ´ponaháňali´ v dobrom slova zmysle všetky DHZ, aby poskytli informácie a aj vďaka nim mohla vzniknúť táto nádherná publikácia,“ uviedol predseda TSK Jaroslav Baška. „Táto kniha nech je akýmsi darčekom pre všetkých tých, ktorí fungovali, fungujú a budú fungovať ako dobrovoľní hasiči v Trenčianskom kraji,“ dodal a zároveň zopakoval, že na knihu sa môže tešiť každá DHZ v kraji, ktorá ju dostane ako darček.

autor: bj
Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK