Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Kultúrny dom Nemšová privítal aj tohto roku presne 100 starostov a primátorov stredného Považia

Po otvorení podujatia a privítaní delegátov a hostí Valné ho zhromaždenia (VZ) Regionálneho združenia miest a obcí stredného Považia (RZMOSP) hostiteľom Františkom Baginom, primátorom mesta Nemšová, nasledovala pracovná časť rokovania. Počas nej vystúpil aj župan Trenčianskeho kraja Jaroslav Baška, ktorý uistil  prítomných starostov a primátorov o podpore zo strany kraja a ocenil už 16 rokov trvajúcu spoluprácu medzi župou a obecnými a mestskými samosprávami. Až stovku prítomných zástupcov samospráv informoval o tom, že Trenčiansky samosprávny kraj ako jediný spomedzi krajov pristúpil k zavedeniu participatívneho komunitného rozpočtu. Ten verejnosti umožňuje navrhovať a následne i hlasovať za projekty, ktoré pomôžu zveľadiť a skvalitniť život v našom regióne. Samotní obyvatelia kraja tak majú šancu participovať na rozhodovaní o toku časti financií zo župného rozpočtu. „TSK sa snaží už roky byť partnerom a podporovať iniciatívy miest a obcí v kraji, nevynímajúc RZMOSP, ktoré patrí medzi jedno z najväčších regionálnych združení v rámci celého Slovenska. Poznáme ich problémy. Poznám ich osobne, pretože sám som mal možnosť viesť obec Dohňany v časoch, keď na samosprávy prechádzalo množstvo kompetencií zo štátu. Myslím si, že sa mestá, obce a kraje s touto úlohou dobre popasovali a my ako Trenčiansky samosprávny kraj budeme miestne samosprávy v ich iniciatívach naďalej podporovať,“ vyhlásil po schválení uznesenia Valného zhromaždenia trenčiansky  župan.

Na programe jednania bola tiež voľba pracovných orgánov, schválenie rokovacieho poriadku a programu VZ, príhovor hostí, správa o hospodárení a činnosti združenia za rok 2016, programové zameranie a návrh rozpočtu RZMOSP na rok 2017 a tiež snem združenia ZMOS Bratislava. Pracovná časť podujatia skončila otvorenou diskusiou, do ktorej sa zapojilo množstvo rečníkov. „Valné zhromaždenie býva bilancovaním toho, čo sa udialo v uplynulom roku. Okrem každodenných tém, ktoré trápia starostov a primátorov prierezovo všetkých a najviac, sa jednalo  o problémoch, ktorým čelia len menšie obce alebo väčšie mestá, ktoré prirodzene vyplývajú z ich veľkosti,“ uviedol predseda RZMOSP a zároveň podpredseda TSK Jozef Trstenský.

Regionálne združenie miest a obcí stredného Považia bolo založené na ustanovujúcej schôdzi 11. februára 1991 v Trenčíne. Členskú základňu tvorí 170 obcí a miest stredného Považia. Jeho úlohou je predovšetkým prostredníctvom vlastného Regionálneho vzdelávacieho centra zabezpečovať prípravu a organizáciu vzdelávacích aktivít pre členov združenia, ale aj podporu profesijného rastu zamestnancov samotných miest a obcí. Pri napĺňaní tohto cieľa spolupracuje združenie aj s ostatnými regionálnymi vzdelávacími centrami a obdobnými subjektmi na území SR i v zahraničí.

autor: aj
Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK