Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Milovníci historických motocyklov sa opäť po roku stretli v Považskej Bystrici na 9. ročníku podujatia Považskobystrický motocykel

Areál pred kinom Mier v Považskej Bystrici sa v sobotu 2. septembra 2017 zaplnil  desiatkami historických motocyklov vyrobených v Považských strojárňach. Súťažná prehliadka Považskobystrický motocykel sa stala peknou tradíciou, vďaka ktorej si milovníci dvojkolesových tátošov pripomínajú históriu motocyklovej výroby v meste.

Súťažná prehliadka motocyklov vyrábaných v Považskej Bystrici s názvom Považskobystrický motocykel si z roka na rok získava čoraz viac priaznivcov. Ústrednou témou 9. ročníka sa stal Manet M-216 Korado, organizátori program obohatili aj o novinky. „Tento ročník priniesol zmenu v počte kategórií. Kým minulý rok ich bolo 8, tento rok máme až 12 súťažných kategórií a pribudla aj jedna špeciálna, špeciály z Považských strojární,” vysvetlila riaditeľka Vlastivedného múzea v Považskej Bystrici Petronela Ragúlová. Rozšíril sa aj okruh jazdy zručnosti, ktorý prvýkrát viedol popri novej fontáne v centre mesta.

Milovníci histórie a strojárenskej výroby si mohli zblízka pozrieť niekoľko desiatok motocyklov, ktoré sú sčasti súčasťou zbierkových predmetov Vlastivedného múzea v Považskej Bystrici v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja. Do tohto podujatia sa už tradične zapája s nadšením aj široká verejnosť, časť vystavených motocyklov patrila súkromným zberateľom. „Tieto motocykle nadobúda múzeum už od roku 2006 s finančnou podporou Trenčianskeho samosprávneho kraja, Ministerstva kultúry Slovenskej republiky a Fondu na podporu umenia. Vďaka finančnej podpore sa zbierka múzea rozrástla o tri nové motocykle - súťažný Tatran, Moped Chopper a Babetu,” doplnila riaditeľka Vlastivedného múzea v Považskej Bystrici Petronela Ragúlová.

Podujatie prišiel svojou účasťou podporiť aj predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja Jaroslav Baška. „Považská Bystrica je úzko spätá so strojárenskou výrobou a výrobou motocyklov. Prvým motocyklom, ktorý vyšiel do sveta z Považských strojární, bol Manet M 90, výnimočný svojím spracovaním a kvalitou. Som naozaj rád, že je stále veľa fanúšikov historických motocyklov, a že aj takýmto spôsobom si pripomínajú dôležitú súčasť histórie mesta,“ povedal trenčiansky župan.

Motocykloví nadšenci sa potešili aj novej knihe Jawa 90 od autora Zdena Metzkera st., ktorý svojho času pôsobil ako konštruktér Vývoja motorových vozidiel Považských strojární. Po hlavnej časti sa zaregistrovaní súťažiaci presunuli do areálu Považských strojární, kde bola pripravená prezentácia o motocyklovej výrobe na Považí.

autor: lk

Fotogaléria

IMG_8541
IMG_8548
IMG_8552
Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK